• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gemengde gevoelens

31 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Trouwe lezers hebben het al wel gemerkt: de afgelopen maanden heb ik verschillende wijnen van Wagner Stempel besproken. Deze wijnen werden mij toegezonden door de Nederlandse importeur, RieslingPartners&Co. Onlangs ontving ik via wijnhandel Van Huystee in Laren (N.H.) nog eens twee nieuwe Wagner Stempels, een Spätburgunder S Trocken 2003 en een Cuvée Rot.

Afgelopen zondag werd de Spätburgunder uitgeprobeerd, bij een varkensvleesrollade met rode kool en sperzieboontjes. En we hebben er gemengde gevoelens over. Niet dat het een slechte wijn was, zeker niet. Eigenlijk hebben we gewoon heel erg genoten. Op advies werd de fles al een aantal uren van te voren geopend. Maar uiteraard proef je dan toch even, in een klein glaasje meestal. We roken heerlijk rood fruit, kersen en een beetje rode bessen. Na het proeven hadden we een indruk van stevige tannines en veel alcohol. Een hele stevige wijn dus.
Bij het eten, zo’n twee uur later, dronken we de wijnen uit de juiste Bourgogne-glazen (voor Pinot Noir = Spätburgunder) en nu kwam ons een stevige vanillegeur tegemoet. We verschilden van mening: ik vond dat het hout het fruit overheerste, Nico ontdekte toch nog wat fruit. Bij de rollade en de rode kool combineerde de wijn uitstekend, het was een fraai geheel. De tannines waren veel ronder geworden, MAARRRR, de alcohol bleef vrij dominant. En dat vonden we wel een beetje jammer. Het is een prachtige rode wijn maar met 14% alcohol toch eigenlijk wel erg zwaar voor een Spätburgunder / Pinot noir, vonden wij. De hete en droge zomer van 2003 heeft ook in Duitsland fruit opgeleverd met zeer hoge suikergehaltes, waardoor de wijnen veel alcohol bevatten. Je hoort er wijnschrijvers wel vaker over klagen, de stijgende alcoholgehaltes in diverse wijnen. Zelf hadden we daar nog niet zo bij stilgestaan, maar door deze Wagner Stempel werden wij ons dit verschijnsel ook bewust. Het is op zich niet slecht, maar je moet er wel degelijk rekening mee houden. Van dergelijke wijnen drink je toch minder makkelijk een fles weg.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. maarten zegt

    1 juni 2006 om 12:26

    “toegezonden”? als in: gratis en voor niets?

  2. Mariëlla zegt

    1 juni 2006 om 12:51

    Correcte interpretatie van toegezonden, Maarten.

  3. maarten zegt

    1 juni 2006 om 14:08

    Wow, lucky you!

  4. Mariëlla zegt

    1 juni 2006 om 14:17

    Bloggers worden in marketingland steeds meer erkend als belangrijke spelers. Consumenten willen graag lezen wat andere consumenten ervan vinden, Maarten. Het Zuidafrikaanse wijnbedrijf Stormhoek wist door het sturen van proefpakketten aan bloggers en de reacties die dat opleverde zijn omzet aanzienlijk te vergroten.

    Let de komende week maar op dit blog, we zullen a.s. woensdag met een opmerkelijk initiatief komen, interessant voor zowel consumenten als de wijnhandel.

  5. maarten zegt

    1 juni 2006 om 18:52

    ‘k ben klaar om ook ontdekte te worden door marketingland dan! 🙂

    ‘k hou je blog in de gaten!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in