• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geoxideerde Riesling

7 januari 2007 door Mariëlla Beukers

De zelfgemaakte Riesling is mislukt. Dit weekend besloot ik het litertje ‘wijn’ dat we van onze rieslingdruiven gemaakt hadden eens te proeven, maar helaas. Een geur van sherry en wat noten sloeg ons uit het glas tegemoet. Het drankje was geoxideerd! Er had teveel zuurstof boven de vloeistof gestaan. Enig zoet was niet meer te proeven, blijkbaar waren alle suikers wel omgezet in alcohol. Of de toegevoegde Dextropur nog enige invloed heeft gehad, vraag ik me af. De drank had gaf wel duidelijk de indruk van wijn, maar om het nu lekker te noemen….
We vergeleken ons drankje met een echte Riesling (Wagner Stempel Riesling trocken 2005 uit Rheinhessen), maar we konden helaas geen enkele overeenkomst ontdekken. Ons eerste wijnmaakexperiment is tamelijk mislukt!

In de Dikke van Dam las ik vandaag over saliewijn, te maken van 100 gram gedroogde salieblaadjes die tien dagen moet trekken in één liter rode wijn. Dit zou goed voor de nachtrust zijn. Misschien dat ik daar maar een variant op ga maken: gedroogde salie uit eigen tuin toegevoegd aan mislukte Riesling uit eigen tuin.
Inmiddels heeft mijn collega waardin een complete wijnmaakset aangeschaft, misschien dat we volgend jaar daarom op professioneler wijze wijn kunnen maken 😉

Gelukkig wel gelukt is de likeur die een kennis voor me maakte van een paar kilo pruimen van onze boom. Afgelopen vrijdag ontving ik een flesje met zelfgemaakte pruimendrank, die overigens meer weg had van de slivovic die ik 20 jaar geleden in Ohrid dronk dan van een likeur. Maar ik vond het wel heel lekker was.

Als particulieren in Nederland trouwens spreken van zelfgemaakte likeur moet je niet denken dat ze dat ook zelf stoken: dat is in Nederland helaas (of niet helaas….) verboden. Likeur wordt door hobbyisten gemaakt door fruit te laten trekken op kant-en-klare alcohol als brandewijn, jonge jenever of Doppelkorn. Dit laatste wordt in Duitsland gehaald en is favoriet omdat het milder schijnt te zijn dan de andere twee.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in