• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro

24 juni 2015 door Mariëlla Beukers

1865Een houten kistje met een fles Chileense Sauvignon Blanc en een mini-tablet met één filmpje, dat werd er gisteren hier thuis afgeleverd, met dank aan Oud Reuchlin & Boelen. Erbij een persbericht, om aan te kondigen dat niet alleen de bekende ‘Castillo de Molina’-wijnen en de wijnen van het ‘1865’-label maar ook de ‘iconische’ Cabo de Hornos, Tierras Moradas en Kankana del Elqui van het huis San Pedro sinds kort in Nederland verkrijgbaar zijn voor horeca- en wijnspeciaalzaken.

“Door de nauwere samenwerking kunnen wij onze klanten nu nog meer premium wijnen uit Chili aanbieden. Viña San Pedro focust zich op een duurzame productie en ethische bedrijfsvoering. De nu verkrijgbare topwijnen scoren opvallend hoog bij toonaangevende rating- en review sites. Vooral de Cabo de Hornos is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een ware Grand Cru Classé uit Chili”, aldus Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager bij Oud Reuchlin & Boelen.

Mijn fles in het houten kistje is niet zo’n iconische wijn, wel één uit de 1865-lijn. Het jaartal staat voor het jaar waarin Viña San Pedro is opgericht. De visie van de wijnmakers is gebaseerd op het creëren van de beste wijnen van de beste terroirs. De druiven voor alle wijnen van dit label worden met de hand geplukt en alle flessen verdienen het predicaat Single Vineyard.

De wijngaarden van Viña San Pedro hebben de hoogste certificering gekregen van de Nationaal Sustainability Code Chili. De missie van Viña San Pedro is dan ook om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid in de wijnindustrie. Hierbij gaan zij altijd uit van vier pijlers: milieu, water, mens en kwaliteit. Enkele voorbeelden zijn: lichtgewicht flessen, GRI Sustainability Reports, energie-reductie, herbebossing, recycling en biologische wijnbouw. In 2014 werd Viña San Pedro gekozen tot ‘Ethical Company of the Year’. Daarmee zijn zij het eerste Chileense bedrijf dat ooit met deze titel werd bekroond. Daarnaast zijn ze ook als tweede geëindigd tijdens de verkiezing van ‘Green Company of the Year’.

Mijn Single Vineyard Sauvignon Blanc dronk ik vanavond bij een quinoa-salade met gegrilde avocado, tuinkers en een saus van gegrilde paprika, walnoten en aalbessen. (Eigenlijk hadden het granaatappelpitten moeten zijn, maar helaas, niet te vinden in de super…). Helemaal geen slechte combinatie. Het overdonderende fruit van de wijn vulde de aardse saus met walnoten goed aan, en haalde het frisse zuur van aalbessen naar boven. Opvallend genoeg waren er ook kruisbessen in de aroma’s en smaak te ontdekken. Daarmee had deze Sauvignon Blanc uit de Leyda Valley, met zijn frisse zuren en tonen en zijn tropische fruit, iets uit beide werelden, de oude en de nieuwe. Volgens de fles betreft het dan ook Franse klonen. Geen wijn om meer dan een glas of twee van te drinken, wel goed om weer eens een Chileense Sauvignon Blanc te proeven!

Categorie: Proeven Tags: Chili, Leyda, San Pedro, Sauvignon Blanc

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in