Eigenlijk zou ik hier nu een boeiend verhaal moeten vertellen over alle ins en outs van Vintage Port, aangezien ik jullie graag laat kennismaken met de 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port van Warre’s. Daar is echter het simpele feit dat Vintage Port best ingewikkeld in elkaar steekt. Telkens als je denkt dat je het snapt, komt er een uitzondering, of een porthuis dat het in een bepaald jaar toch weer even anders aanpakt. Neem nou het declareren van Vintage Port: het uitroepen van een bepaalde jaargang als exceptioneel goed, om het maar eens simpel te zeggen. Ik leerde altijd dat dat zeldzaam was en bovendien universeel door alle wijnhuizen moest gebeuren. Tegenwoordig vind je redelijk vaak gedeclareerde jaren, en ook wijnhuizen die een jaar wel declareren, terwijl andere dat niet doen.
Dus: ik ga jullie gewoon verwijzen naar de fraaie website over Vintage Port, waar alle kennis hierover is samengebracht. En beperk me tot wat basics. Uiteindelijk gaat het om de wijn, toch? Allereerst: Vintage Port is gemaakt van wijn uit één jaargang, waar veel andere port blends zijn van meerdere jaargangen. 2005 is een jaar dat niet exceptioneel was en niet algemeen gedeclareerd is. Er is dus GEEN algemene Warre’s Vintage Port 2005. Als ze wel gedeclareerd zouden hebben, zou de wijn gemaakt zijn geweest van druiven van zowel Quinta da Cavadinha als van andere wijngaarden. Wel kwam de Quinta da Cavadinha Vintage 2005 op de markt, van druiven uitsluitend afkomstig van deze wijngaard. Dit wordt een Single Quinta Vintage Port genoemd, wat dus iets anders is dan een ‘gewone’ Vintage Port.
De wijngaard Quinta da Cavadinho ligt in de Pinhão-vallei, op een hoogte van 150 meter boven zeeniveau, zuidoost tot oost georiënteerd. Het is er – voor de Douro – relatief koel en de bodems bestaat uit schist. Een derde van de druivenstokken is meer dan 30 jaar oud en traditioneel gemengd aangeplant. De druiven van die oude stokken zorgen voor de diepte en concentratie in de wijnen. Druivenrassen verwerkt in de wijn zijn touriga nacional, tinta barroca, tinta roriz, touriga franca en dan de druiven van de gemengde stokken.
Voordat je een Vintage Port gaat schenken is het belangrijk te weten dat flessen Vintage Port veel depot bevatten. Decanteren is daarom nodig. Daarna kun je ongeveer een dag of twee, drie van de port genieten, voordat de smaak echt afneemt.
Als ik de 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port in een paar woorden zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: elegantie en fruitige frisheid. Maar ik zal wat meer tekst gebruiken: in de mond romig en vol pruimen en rood fruit. Zacht en fluwelig, met tonen van mokka en koffiebonen. Totaal geen scherpe indruk van alcohol, goed in balans, met alle elementen die een port uitmaken uitstekend ineengesmolten. En vooral geen zoete indruk. Wie port omschrijft als een zoet drankje, moet echt eens deze uitproberen. Je zult versteld staan!
Wij kochten een stukje Stilton en hebben vervolgens van een dag of drie van deze prachtige wijn genoten. Bij een stukje chocoladetaart zou íe ook goed smaken. Verder hoef je natuurlijk niets te serveren bij deze wijn: ook op zichzelf betekent een glas 2005 Quinta da Cavadinho Vintage Port puur genieten.
[De 2005 Quinta da Cavadinha werd mij toegezonden als proeffles. Voor de berichten over mijn ervaringen krijg ik geen verdere vergoeding.]