• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Aquitania Albariño 2008

21 juni 2009 door Mariëlla Beukers


In the VS bestaat er zoiets als de Wine Century Club. Om lid te worden moet je minstens 100 verschillende druivenrassen hebben geproefd…. Hier in Europa gaat dat gelukkig best hard, al zal zeker niet iedere liefhebber het zich bewust zijn. Denk maar aan Italië, met zijn honderden inheemse rassen, of Oost-Europa. Ook Spanje heeft zijn deel, waaronder de witte albariño, vooral verbouwd in Noordwest Spanje, langs de Atlantische kust. De druif kan strakke, droge wijnen leveren, met veel frisheid, fruit, hoge zuren en vaak ook wat mineraliteit. Bekendste Denominacion d’Origen is Rias Baixas, een heel oud wijngebied opgesplitst in een aantal piepkleine zones. In een van die zones, Valle del Salnes, ligt de moderne Bodega Aquitania, waarvan ik recent speciaal een proeffles Albariño kreeg toegezonden. De producent is nog niet in Nederland vertegenwoordigd, maar ik maakte via LinkedIn kennis met een van de betrokkenen bij de winery, Raul Perez.

Bodegas Aquitania is ontstaan uit het initiatief van een wijnproducent in de plaats Cambados. Moderne apparatuur en de nieuwste technieken worden ingezet om van de in populariteit groeiende albariñodruif moderne, frisse wijnen te kunnen maken. Wijngaarden liggen in de omgeving van de moderne faciliteiten; de ondergrond bestaat uit graniet dat hier en daar zelfs aan de oppervlakte komt. Zowel honderd jaar oude als piepjonge stokken maken deel uit van de wijngaarden. Vanwege de vele regen worden de wijnranken geleid volgens een typisch Galicisch systeem: in de vorm van een lage boom, met alle ranken gericht naar het zuiden, om optimaal van de zon te kunnen profiteren.

De druiven ondergaan een koude inweking in de most en rijpen in tanks op de droesem (lie). Dit rijpen op de lie geeft de wijn een heel volle smaak. Denk bijvoorbeeld aan Muscadets, die ook vaak op hun ‘lie’ mogen rijpen (Muscadet sur Lie).

We dronken de Aquitania Albariño bij zeebaars met kruiden uit de oven, een uitstekende combinatie! Uit het glas kwamen ons de aroma’s van bloemen en wilde kruiden (venkel, basilicum, munt) tegemoet, samen met wat frisse citrus. In de mond was de wijn heel fruitig, vol (de lie!), met hoge zuren en in de afdronk veel citrus en een prikkeltje. Vooral de lange afdronk van de wijn viel op. Al met al een heerlijke jonge wijn, uitstekend bij vis en schaal- en schelpdieren, maar ook zo, op het terras. Van mij betreft hoeft deze wijn niet in de Rias Baixas te blijven, hij mag met dozen tegelijk naar Nederland!

Behalve Albariño maakt het bedrijf een lijn met traditionele likeuren, waarvan we de kruidenversie proefden. Naar onze smaak iets te zoet, maar verder prima gemaakt. Er is ook een koffielikeur en een melklikeur, naast nog twee specialiteiten.

Voor meer informatie: Bodega Aquitania, Cambados, Rias Baixas. De prijs voor importeurs van de Aquitania is € 6,23.
Foto Galicische ‘arbour vine’: Cellar Tours

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in