In the VS bestaat er zoiets als de Wine Century Club. Om lid te worden moet je minstens 100 verschillende druivenrassen hebben geproefd…. Hier in Europa gaat dat gelukkig best hard, al zal zeker niet iedere liefhebber het zich bewust zijn. Denk maar aan Italië, met zijn honderden inheemse rassen, of Oost-Europa. Ook Spanje heeft zijn deel, waaronder de witte albariño, vooral verbouwd in Noordwest Spanje, langs de Atlantische kust. De druif kan strakke, droge wijnen leveren, met veel frisheid, fruit, hoge zuren en vaak ook wat mineraliteit. Bekendste Denominacion d’Origen is Rias Baixas, een heel oud wijngebied opgesplitst in een aantal piepkleine zones. In een van die zones, Valle del Salnes, ligt de moderne Bodega Aquitania, waarvan ik recent speciaal een proeffles Albariño kreeg toegezonden. De producent is nog niet in Nederland vertegenwoordigd, maar ik maakte via LinkedIn kennis met een van de betrokkenen bij de winery, Raul Perez.
Bodegas Aquitania is ontstaan uit het initiatief van een wijnproducent in de plaats Cambados. Moderne apparatuur en de nieuwste technieken worden ingezet om van de in populariteit groeiende albariñodruif moderne, frisse wijnen te kunnen maken. Wijngaarden liggen in de omgeving van de moderne faciliteiten; de ondergrond bestaat uit graniet dat hier en daar zelfs aan de oppervlakte komt. Zowel honderd jaar oude als piepjonge stokken maken deel uit van de wijngaarden. Vanwege de vele regen worden de wijnranken geleid volgens een typisch Galicisch systeem: in de vorm van een lage boom, met alle ranken gericht naar het zuiden, om optimaal van de zon te kunnen profiteren.
De druiven ondergaan een koude inweking in de most en rijpen in tanks op de droesem (lie). Dit rijpen op de lie geeft de wijn een heel volle smaak. Denk bijvoorbeeld aan Muscadets, die ook vaak op hun ‘lie’ mogen rijpen (Muscadet sur Lie).
We dronken de Aquitania Albariño bij zeebaars met kruiden uit de oven, een uitstekende combinatie! Uit het glas kwamen ons de aroma’s van bloemen en wilde kruiden (venkel, basilicum, munt) tegemoet, samen met wat frisse citrus. In de mond was de wijn heel fruitig, vol (de lie!), met hoge zuren en in de afdronk veel citrus en een prikkeltje. Vooral de lange afdronk van de wijn viel op. Al met al een heerlijke jonge wijn, uitstekend bij vis en schaal- en schelpdieren, maar ook zo, op het terras. Van mij betreft hoeft deze wijn niet in de Rias Baixas te blijven, hij mag met dozen tegelijk naar Nederland!
Behalve Albariño maakt het bedrijf een lijn met traditionele likeuren, waarvan we de kruidenversie proefden. Naar onze smaak iets te zoet, maar verder prima gemaakt. Er is ook een koffielikeur en een melklikeur, naast nog twee specialiteiten.
Voor meer informatie: Bodega Aquitania, Cambados, Rias Baixas. De prijs voor importeurs van de Aquitania is € 6,23.
Foto Galicische ‘arbour vine’: Cellar Tours