Vervelend, als je zo weinig over een wijnbedrijf op internet kunt vinden als over Bodegues Gustà. Ik ben al zo gewend aan websites vol achtergrondinformatie dat het stoort als ik die niet tref. De makers van de energieke en uitstekende cava die ik recent proefde hebben wel een twitteraccount (@Gourmet_cava) en een blog, maar erg veel wijzer word je daar niet over de Elisabet Brut Gran Reserva 2005 van Àngel Gustà die ik van CasaCava meekreeg.
Het enige dat ik op het blog te weten kom, is dat Bodega Gustà samenwerkt met Bodega Gomà, en dat ze in Sant Sadurni d’Anoia zitten, de cavahoofdstad van Spanje.
In een Spaans online magazine vind ik nog een interview met eigenaar Àngel Gustà, waaruit ik opmaak dat de samenwerking zeer recent is en diverse cava’s pas op de markt zijn, dat Elisabet de naam van zijn vrouw is, en dat hij heel bewust het percentage chardonnay heeft toegevoegd, voor een ‘unieke kwaliteit’. Maar ja, die vertaling is van Google Translate; mijn Spaans laat helaas te wensen over….
Als aanvulling op de gegevens op het label heb ik nog een foldertje gekregen van CasaCava. Daaruit blijft dat Elisabet is gemaakt van 40% parellada, 40% xarel.lo en 20% chardonnay. De term Brut op het etiket geeft aan dat hij droog is, en maximaal 12 gram restsuiker per liter heeft. Gran Reserva houdt in dat de cava minimaal 30 maanden gerijpt heeft in de fles voordat hij op de markt kwam. Dat weten we dus in ieder geval allemaal. Maar uiteindelijk gaat het om de wijn, nietwaar, en hoe die beleefd wordt! En daarvoor hebben we proefnotities!
Elisabet Brut Gran Reserva 2005, Àngel Gustá
- Energieke, fijne mousse, met een zacht zonnig gele kleur
- Aroma’s van rijp fruit, de zon, drop, laurier, gist, nougat en gekonfijt fruit; tamelijk complex
- Krachtig van smaak, vol, milde zuren, verrassend ingetogen.
- Afdronk tikje mineraal, met mijn bekende kinine-bittertje.
Een uitstekende wijn, makkelijk drinkbaar zonder simpel te zijn. Vooral complexe aroma’s, mild en zacht in de mond, met toch mooie zuren. Breed inzetbaar, een cava om bij te eten.
Wij aten die dag een witlofschotel met uitgebakken ontbijtspek en abrikoos als fruitig accent. Hierbij combineerde de cava wonderwel. Een wijn voor witlof, dat maak je niet vaak mee!
Elisabet is nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, dus een prijs heb ik nog niet voor je. Maar als zo’n fles tegenkomt, laat hem niet aan je voorbij gaan!