• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Charamba Red 2004

22 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Spaghetti bolognese stond er vanavond op het menu, de keuze van de kinderen. Het is tenslotte vakantie. Uiteraard maakten we de saus zelf, met wat ui, een restje wortel, een restje bleekselderij, een kliekje tomatensaus uit de diepvries en wat gehakt. Flesje wijn uit de voorraad erbij opentrekken en we hadden weer een gezellige en lekkere maaltijd.

Er bleek nog een proeffles in onze voorraadkast te staan, Charamba Red 2004 van Avelada, uit de Douro (Portugal). Deze wijn is gemaakt van tinta roriz, tinta barroca, touriga franca en touriga nacional: allemaal druiven die ook voor de portbereiding gebruikt worden. Het bleek een prima wijn voor de gelegenheid, zo eentje waar je eigenlijk altijd een doos van in huis moet hebben. De wijn past bij van alles en nog wat: vlees van de grill, pasta met tomatensaus, stoofpot van het een of het ander… Eigenlijk bij alles wat er normaal gesproken op een rugetiket vermeld wordt, maar nu klopt het ook echt.

We hebben nog even gediscussieerd of het een stevige wijn met een fruitige indruk was, of een fruitige wijn met een stevige indruk. We hebben besloten tot het laatste: het rijpe frisse fruit is wat de meeste indruk maakt, al proef je ook duidelijk dat de wijn op eikenhouten vaten heeft gerijpt en heel wat tannines heeft. Het alcoholpercentage is 13%; niet al te hoog en eigenlijk heel erg goed voor een wijn uit zo’n enorm heet gebied als de Dourovallei. Petje af voor de wijnmakers van Avelada, om zo’n frisse en fruitige rode wijn te maken, die niet overkomt als een alcoholbom en waarin het eikenhout uitstekend in balans is met het fruit, de zuren en de tannines. Kortom: dit is weer eens een echte aanrader! Ik heb het vast al vaker gezegd: uit Portugal en zeker uit de Dourovallei komt tegenwoordig heel interessante rode wijn. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten: de consumentenprijs van de Charamba 2004 is € 6,95. Charamba wordt geïmporteerd door Schouten Wijnimport.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Portugal

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in