• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Chateau de Durette, Gamay Noir Rosé 2007

18 april 2009 door Mariëlla Beukers

Gisterenavond in de tuin was het aangenamer vertoeven dan verwacht. En na een lange dag huishouden was het om vijf uur gewoon tijd voor een lekker glas wijn. Ik koos de Gamay Noir 2007 van Chateau de Durette, een proeffles die hoognodig aan beoordeling toe was.

Dat werd een zeer aangename kennismaking: rosés van gamay hebben mij tot nu toe niet of nauwelijks kunnen bekoren, maar deze was echt uitstekend! De rosé heeft een uiterst bleke kleur, bijna Provençaals aandoend. In de neus rook ik heel subtiel zacht rood fruit, wat kruidigheid en zelfs een beetje mineraliteit. Alsof je een stuk gesteente rook waar de hele dag de zon op had gestaan!

In de mond frisse droge zuren, maar veel minder dan ik van eerdere gamay rosé gewend was. Een hele prettige en vriendelijke afdronk, zonder een grammetje zoet, zelfs een beetje streng, zeker bij eten. Al met al een uitstekend glas rosé, voor op het terras, maar ook voor op de bank met een boek; en voor de roséliefhebber die helemaal niets van zoet moet hebben. Verkwikkend na een dagje huishouden, prettig bij een borrel met vrienden in de tuin. Echt een categorie 1: Yes, daar wil ik meer van!

De wijnen van Chateau de Durette hebben nog geen Nederlandse importeur, al zijn er al wel geïnteresseerden, heb ik vernomen. En bij mijn komende bezoek aan Durette ga ik uitvinden hoe de wijn gemaakt wordt, welke methode de oenoloog hanteert. Wordt vervolgd.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in