• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Cuvée 946, een prachtige rosé

9 juli 2016 door Mariëlla Beukers

GassierEen prijswinnende rosé aan de deur afgeleverd, altijd leuk. De Cuvée 946 van Château Gassier in de Provençe kwam onlangs als beste rosé boven de € 10,00 uit de bus, verkozen door de proevers van Perswijn voor het Wijnconcours. En nu werd hij gratis en voor niets afgeleverd. Spannend. Bovendien sprak het begeleidende persbericht van ‘zomerwijn bij uitstek’, en dat kunnen we wel gebruiken, een zomerwijn. Dus maar gelijk gekoeld en geopend.

Allereerst nog even wat achtergrondinformatie. De 40 hectare wijngaarden van de familie Gassier liggen ten zuiden van de Montagne Sainte Victoire, in het dorp Puylobier ten oosten van Aix-en-Provence. Door de ligging zijn de wijngaarden beschermd tegen de mistral. Het bedrijf is bezig met een omschakeling naar volledig biologische wijnbouw. Vanaf de oogst van 2016 zal de wijn naar alle waarschijnlijkheid gecertificeerd biologisch zijn.

Zijn naam dankt de wijn aan het kruis op de top van de Montagne Sainte Victoire op 946 meter hoogte. In deze toprosé, alleen geproduceerd in de beste jaren en in beperkte hoeveelheden, gaat grenache, syrah en rolle.

En ons beviel hij wel, deze Cuvée 946. Of ik het nu een zomerwijn bij uitstek zou noemen, nee, dat niet. Dan denk ik meer aan iets vrolijks en lichts voor op het terras. Dit was daarentegen een krachtige, robuuste en serieuze rosé, even wat anders dan je uit de Provence gewend bent. Als ik hem helemaal blind had geproefd, zou ik eerder gedacht hebben aan een Chardonnay gerijpt op hout (karamel-tonen!) dan aan een rosé. In de neus overheerste die karamel en vanille een beetje, in de mond kwam het fruit goed naar voren. Wat frambozen, wat subtiele citrus, wat platte perzik. Sappig en fris, zelfs wat mineraliteit. Echt een eetrosé, bij een stevige rijstsalade, een gegrild kippetje of een rijke vissoep.

De wijn wordt geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen en kost circa € 30,00 (wat we ondanks de kwaliteit toch fors aan de prijs vonden.) Diverse webwinkels hebben de rosé in het assortiment.

 

 

Categorie: Proeven Tags: Cuvée 946, Gassier, rosé

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in