Goed, kreeftenwijn dus. Volgende week start het seizoen voor de Oosterscheldekreeft, en net als vis moet kreeft zwemmen. Dus bij kreeft schenk je wijn, maar wat voor wijn? In een vorige bijdrage gaf ik al wat klassieke suggesties, vandaag gaan we verder op de zoektocht naar lekkere wijnen bij kreeft.
Wat gaan de restaurants in Zeeland die kreeft op het menu zetten én aangesloten zijn bij de Kring van de Oosterscheldekreeft, eigenlijk aanbieden? Sinds 2000 bestaat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. En die Stichting promoot niet alleen de consumptie van dit unieke beestje, maar kiest ook al jaren een speciale wijn daarbij uit. In 2005 was dat een Duitse Riesling Classic, en in 2007 een Pinot Gris d’Alsace. In 2008 was een Spanjaard aan de beurt: de Libalis uit Rioja, gemaakt van muscatel aux petits grains, viura en malvasia. Vorig jaar mocht een Zuidfranse wijn de Zeeuwse kreeft begeleiden: Marsanne Les Tannes van Château de Conas. Ieder jaar een ander land, zo lijkt het wel….
Zuid-Italiaans wit
En zoals ook al eerder gemeld, dit jaar wordt het een wijn uit Zuid-Italië, de Doceassaje 2010 van producent Vinosia, geïmporteerd door Vino & Vetro. Het wijnhuis Vinosia werd opgericht in 2005 door de twee broers Mario en Luciano Ercolino. Zij waren mede-eigenaar van het beroemde wijnhuis Feudi di San Gregorio, waar ze tot 2003 de wijnmakers waren. Daarna begonnen ze voor zichzelf: Vinosia betekent ‘een nieuwe plaats voor wijn’. Het middelgrote bedrijf produceert 800.000 flessen per jaar van 40 hectare wijngaarden. Die wijngaarden liggen rondom Avellino, in de heuvels van Campania, zo’n 60 kilometer te oosten van Napels. De bodem is vulkanisch, gecombineerd met klei en kalk. Nachtelijke afkoeling zorgt voor een langzame rijping van de druiven, waardoor fruitigheid en frisheid in de wijn behouden kunnen worden.
De Doceassaje is gemaakt van de typisch Zuiditaliaanse druivenrassen greco en fiano; volgens het persbericht worden de body en mineraliteit van de greco gecombineerd met het aromatische karakter van de fiano. De oogst van deze laatrijpende druivensoorten begint in Campania meestal pas eind oktober, begin november. De trossen worden in hun geheel licht geperst; de gisting wordt gestart met gedeeltelijk natuurlijke gisten. Fermentatie en rijping gebeurt in roestvrijstalen tanks.
Proefteam van vier
Wij – een proefteam van vier doorgewinterde wijnkenners – proefden de Doceassaje afgelopen zondag bij een kommetje uitstekende kreeftensoep, en eerlijk is eerlijk, we waren toch een beetje teleurgesteld. Was dit nu de wijn die dit seizoen de Zeeuwse lekkernij naar grotere hoogten moest tillen?
Laat ik duidelijk zijn: Doceassaje is een prima wijn, goed gemaakt, sappig en lekker doordrinkbaar. Aroma’s van perzik, abrikoos en rijp fruit. Tikje vettig, frisse zuren, heel licht iets rokerigs, piezeltje restzoet. Maar met wat weinig afdronk. Als ik op de camping zit in Campania wil ik dit best dagelijks drinken. En als ik met mijn zeilboot aanleg in Zierikzee, na een dag oploeven en afvallen op de Oosterschelde, ontkurk ik graag een fles als apéritief, aan dek in het zonnetje.
Maar bij de kreeft? Zo’n verse halve kreeft met een subtiele lik mayonaise, of vers van de grill? Nee, toch liever niet. Daarvoor had de wijn te weinig complexiteit, te weinig spanning. Dan hoop ik toch dat het restaurant een mooie houtgerijpte Chardonnay heeft, of een fles rijpe, oudere champagne. Iets heel anders mag ook, ik laat me graag verrassen. Maar we vonden collectief dat de Doceassaje de Oosterscheldekreeft geen eer zal aandoen. Gewoon een te eenvoudige wijn, met te weinig diepgang. Wij hebben de indruk dat de wijn meer geschikt is voor al die jachtbezitters die straks met Pasen, Pinksteren en Hemelvaart in de Zeeuwse havens gaan aanleggen en tijdens het bestuderen van de menukaart een prettig glas wijn willen drinken. Om vervolgens, na het legen van deze eerste fles, over te schakelen op het serieuzere werk, bij de kreeft… Jammer!
Foto boven afkomstig van Picasa Album van Oosterscheldkreeft.nl; foto onder afkomstig uit het boek over de Oosterscheldekreeft, waarover binnenkort meer.