• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: de kreeftenwijn van 2012

22 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Goed, kreeftenwijn dus. Volgende week start het seizoen voor de Oosterscheldekreeft, en net als vis moet kreeft zwemmen. Dus bij kreeft schenk je wijn, maar wat voor wijn? In een vorige bijdrage gaf ik al wat klassieke suggesties, vandaag gaan we verder op de zoektocht naar lekkere wijnen bij kreeft.

Wat gaan de restaurants in Zeeland die kreeft op het menu zetten én aangesloten zijn bij de Kring van de Oosterscheldekreeft, eigenlijk aanbieden? Sinds 2000 bestaat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. En die Stichting promoot niet alleen de consumptie van dit unieke beestje, maar kiest ook al jaren een speciale wijn daarbij uit. In 2005 was dat een Duitse Riesling Classic, en in 2007 een Pinot Gris d’Alsace. In 2008 was een Spanjaard aan de beurt: de Libalis uit Rioja, gemaakt van muscatel aux petits grains, viura en malvasia. Vorig jaar mocht een Zuidfranse wijn de Zeeuwse kreeft begeleiden: Marsanne Les Tannes van Château de Conas. Ieder jaar een ander land, zo lijkt het wel….

Zuid-Italiaans wit
En zoals ook al eerder gemeld, dit jaar wordt het een wijn uit Zuid-Italië, de Doceassaje 2010 van producent Vinosia, geïmporteerd door Vino & Vetro. Het wijnhuis Vinosia werd opgericht in 2005 door de twee broers Mario en Luciano Ercolino. Zij waren mede-eigenaar van het beroemde wijnhuis Feudi di San Gregorio, waar ze tot 2003 de wijnmakers waren. Daarna begonnen ze voor zichzelf: Vinosia betekent ‘een nieuwe plaats voor wijn’. Het middelgrote bedrijf produceert 800.000 flessen per jaar van 40 hectare wijngaarden. Die wijngaarden liggen rondom Avellino, in de heuvels van Campania, zo’n 60 kilometer te oosten van Napels. De bodem is vulkanisch, gecombineerd met klei en kalk. Nachtelijke afkoeling zorgt voor een langzame rijping van de druiven, waardoor fruitigheid en frisheid in de wijn behouden kunnen worden.

De Doceassaje is gemaakt van de typisch Zuiditaliaanse druivenrassen greco en  fiano; volgens het persbericht worden de body en mineraliteit van de greco gecombineerd met het aromatische karakter van de fiano. De oogst van deze laatrijpende druivensoorten begint in Campania meestal pas eind oktober, begin november. De trossen worden in hun geheel licht geperst; de gisting wordt gestart met gedeeltelijk natuurlijke gisten. Fermentatie en rijping gebeurt in roestvrijstalen tanks.

Proefteam van vier
Wij – een proefteam van vier doorgewinterde wijnkenners – proefden de Doceassaje afgelopen zondag bij een kommetje uitstekende kreeftensoep, en eerlijk is eerlijk, we waren toch een beetje teleurgesteld. Was dit nu de wijn die dit seizoen de Zeeuwse lekkernij naar grotere hoogten moest tillen?

Laat ik duidelijk zijn: Doceassaje is een prima wijn, goed gemaakt, sappig en lekker doordrinkbaar. Aroma’s van perzik, abrikoos en rijp fruit. Tikje vettig, frisse zuren, heel licht iets rokerigs, piezeltje restzoet. Maar met wat weinig afdronk. Als ik op de camping zit in Campania wil ik dit best dagelijks drinken. En als ik met mijn zeilboot aanleg in Zierikzee, na een dag oploeven en afvallen op de Oosterschelde, ontkurk ik graag een fles als apéritief, aan dek in het zonnetje.

Maar bij de kreeft? Zo’n verse halve kreeft met een subtiele lik mayonaise, of vers van de grill? Nee, toch liever niet. Daarvoor had de wijn te weinig complexiteit, te weinig spanning. Dan hoop ik toch dat het restaurant een mooie houtgerijpte Chardonnay heeft, of een fles rijpe, oudere champagne. Iets heel anders mag ook, ik laat me graag verrassen. Maar we vonden collectief dat de Doceassaje de Oosterscheldekreeft geen eer zal aandoen. Gewoon een te eenvoudige wijn, met te weinig diepgang. Wij hebben de indruk dat de wijn meer geschikt is voor al die jachtbezitters die straks met Pasen, Pinksteren en Hemelvaart in de Zeeuwse havens gaan aanleggen en tijdens het bestuderen van de menukaart een prettig glas wijn willen drinken. Om vervolgens, na het legen van deze eerste fles, over te schakelen op het serieuzere werk, bij de kreeft… Jammer!

Foto boven afkomstig van Picasa Album van Oosterscheldkreeft.nl; foto onder afkomstig uit het boek over de Oosterscheldekreeft, waarover binnenkort meer.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Doceassaje, fiano, greco, kreeftenwijn, Oosterscheldekreeft, Vinosia

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in