• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Domaine Andron 2009

14 januari 2012 door Mariëlla Beukers

Mijn oordeel over deze fles en dit domein is niet het eerste in Nederland. Vaderlandse beroemdheden als Hubrecht Duijker en de proevers van Perswijn zijn mij al voorgegaan. En ook Robert Parker proefde de wijn al (maar publiceerde nog geen punten). Binnenkort verschijnt een artikel in de Wine Spectator. Dus wat kan ik dan eigenlijk nog toevoegen? Nou, in ieder geval de manier waarop ik kennis maakte met manager Erik Wuite: eerst via Twitter, later op een parkeerterrein achter het wokrestaurant in mijn wijk. Daar op die winderige plek schudde ik de sympathieke Nederlandse wijngaardmanager een hand, en ontving ik een fles Domaine Andron 2009.  Hoe komt een Nederlander nu terecht bij een wijnhuis in de Bordeaux, de meest prestigieuze wijnstreek ter wereld? Gewoon, met ondernemingszin!

In 2006 besloten vier Nederlandse ondernemers én wijnliefhebbers de stoute schoene aan te trekken en het 7 ha. omvattende Domaine Andron te kopen. Andron ligt in het dorpje Saint Seurin de Cadourne, even noordelijk van Saint Estèphe, en is de buurman van het beroemde Sociando-Mallet. Sinds 2009 beheert Erik Wuite van ERWU-projects het Domaine Andron voor de vier investeerders. Erik verzorgt tevens de sales en promotie van de wijnen (@domaineandron op Twitter). Hij wordt ondersteund door oenoloog Jean-Michel Dubos, voormalig technisch directeur van Beausejour Heirs Duffau-Lagarosse (Premier Grand Cru Classé in Saint-Emilion). De oogst van 2009 is Dubos’ eerste op Andron. Doel van het team van Domaine Andron is een kwaliteitswijn te maken, één van de pareltjes van de Medoc! En zo te lezen aan de beoordelingen, gaat ze dat wel lukken.

Technische gegevens
De bodem van Domaine Andron bestaat voor 80% uit de bekende graves (keien) en voor 20% uit klei en kalk. Aangeplantte druivenrassen zijn merlot (70%) en cabernet sauvignon (20%). De overige 10% is cabernet franc. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar, plantdichtheid 7000 stokken per hectare. In de wijngaard wordt traditioneel met de hand gewerkt en geoogst. Tijdens de oogst worden de druiven geselecteerd en vergist in houten vaten van 45 hectoliter (met temperatuurcontrole). De rijping gebeurt voor 80% van de oogst in nieuwe barriques van 225 liter en voor 20% in vaten van één jaar oud. De tijd dat de wijn in het vat blijft is afhankelijk van het oogstjaar – tussen de 16 en 24 maanden. Totale productie is ongeveer 32.000 flessen.

Proefnotitie
En wat vond ik van de wijn? Allereerst: een Bordeaux uit 2009 is nog best jong. Dat was niet alleen te zien aan de diepdonkerpaarse kleur, soms bijna zwart, maar ook te proeven.
De aroma’s waren nog iets gesloten, maar daaronder rook je het volle rode en zwarte fruit, fluwelig en zacht, met een vleugje alcohol. In de mond zacht van smaak, met nog wat hoekige kantjes, maar toch al mooie afgeronde tannines. Veel fruit opnieuw, met wat kruidige peper, en een tikje korte afdronk. Lastig te beoordelen, zo’n jonge Bordeaux! Over een jaartje zou ik hem nog eens willen proeven; waarschijnlijk is hij dan gerijpter en volwassener. Maar ook nu beleefde ik plezier aan deze wijn.
Domaine Andron wordt door Erik Wuite zelf in Nederland geïmporteerd en is verder te krijgen voor circa € 27,- bij Best of Wines in Bussum.

Categorie: Proeven Tags: bordeaux, Domaine Andron

Lees Interacties

Reacties

  1. Erik zegt

    14 januari 2012 om 18:07

    Mooie recentie! Dank je wel. Ik nodig je graag uit over een jaar weer een 2009 te proeven!! Leuk, Erik

  2. Mariëlla Beukers zegt

    14 januari 2012 om 18:37

    Daar hou ik je aan, Erik! Succes met al je projecten, en ik hoop nog eens in de Bordeaux langs te komen.

  3. Theo zegt

    14 januari 2012 om 19:48

    Prima recensie.2009 Was natuurlijk wel een goed jaar!

  4. Mariëlla Beukers zegt

    14 januari 2012 om 20:55

    Da’s waar Theo!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in