Het blijft leuk, bijzondere druiven uitproberen. Van Markvandewijn kreeg ik onlangs weer een mooie flesje: Elbling 2009 Trocken, Nitteler Rochusfels van Weingut Matthias Dostert in de Moezel.
Elbling behoort tot de oudste gecultiveerde druivenrassen van Europa en is al sinds de Romeinen bekend. Tegenwoordig tref je hem bijna alleen nog langs de zuidelijke Moezel, zowel in Duitsland als Luxemburg. Vaak wordt er een zeer prettige Sekt van gemaakt, soms ook een heerlijke stille dorstlesser als deze van Weingut Dostert in Nittel.
Hoge zuurgraad?
Volgens de boeken (Oz Clarke en Jancis Robinson) wordt Elbling gekenmerkt door een hoge zuurgraad. Daar heb ik weinig van gemerkt eerlijk gezegd. Mijn proefnotitie: lichtgeel, met heel licht wat bubbeltjes in het glas. Bloemige, milde geur, doet aan pinot blanc denken. In de mond licht prikkelend, zacht fruit, tikje meloen, ananas, abrikoos en peer. Zelfs een beetje mineralig. Erg prettig glas, zuiver, met een licht bittertje op het eind.
De wijn deed Nico denken aan Silvaner, overigens. Laat Elbling nu ook weisser Silvaner genoemd worden….
Kibbeling
We dronken de Elbling bij een simpel bord kibbeling met brood, frites en salade. Een uitstekend combinatie!
De Elbling van Dostert gaat tussen de € 6,50 en € 6,95 kosten en is vanaf half november bij Markvandewijn verkrijgbaar.
Markvandewijn zegt
Volop Elbling op voorraad bij Markvandewijn! De 'stille' kost EURO 6,75. De Elbling Sekt is EURO 11,95. Fantastische wijnen…