Eigenlijk zijn dat de leukste flessen: de flessen wijn die vrienden, kennissen of collega’s voor je meenemen uit hun vakantiegebied, omdat ze er zelf zo van hebben genoten. En helemaal natuurlijk als ze ook nog eens totaal onbekend én lekker zijn.
Mijn oud-collega Inez bracht recent een flesje Gaillac Perlé voor me mee, van haar vakantieadres in de Dordogne. Het gebied kende ik alleen van naam, wijnen ervan had ik nog nooit gedronken.
De Gaillac ligt westelijk van Albi, noordoostelijk van Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een gebied met een zeer oude wijngeschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw van onze jaartelling. Vanaf de 12e eeuw is ook export uit het gebied bekend. Misschien werd er wel eerder wijn uit Gaillac geëxporteerd dan uit Bordeaux. In het verleden waren dat vaak zoete wijnen (net als heel veel wijnen in vorige eeuwen), reden waarom de export in de loop van de 19e eeuw een flinke deuk kreeg. Na WO II namen een aantal vooruitstrevende producenten echter het initiatief tot een nieuwe start, die heeft geresulteerd in een aardige range droge, zoete én mousserende wijnen. Veel wijn wordt ter plekke geconsumeerd, waarbij de vele toeristen in de aangrenzende Dordogne ongetwijfeld een handje helpen.
Een creatie uit de tijd van die nieuwe start is ook de Gaillac Perlé, ‘uitgevonden’ in 1957 door de Cave de la Bastide de Lévis, een coöperatie en een van de betere producenten van het gebied. Vooral op het gebied van de inheemse druivenrassen mauzac en len de l’el (loin de l’oeil) heeft deze cave een goede naam.
De Gaillac Perlé Esprit de la Bastide 2008 die ik van Inez kreeg is een wijn van deze coöperatie en gemaakt van bovengenoemde druivenrassen aangevuld met sauvignon blanc. Het levert een heerlijk frisse, lichte, naar appeltjes geurende wijn, met slechts 12% alcohol, die je zou kunnen drinken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een 24/7 wijn, eigenlijk. De bubbels zijn alleen waar te nemen als je de wijn in je glas uitschenkt, en geven een subtiele, prettige frisheid.
Er worden jaarlijke een miljoen flessen Gaillac Perlé door de coöperatie geproduceerd. Bovendien kreeg de wijn in 2004 een plaatsje in de Guide Hachette van dat jaar.
Dank je Inez, voor deze leuke fles! We hebben hem met plezier leeg gedronken. En hopen zeker eens naar de Gaillac af te reizen voor meer Perlé.
Ger Bouten zegt
Als je dan toch eens naar Gaillac afreist, vergeet dan niet Château Maresque van de Nederlander Lucas Schutte te bezoeken. Maakt mooie, wat a-typische (de rode) wijnen voor de streek. Een gepassioneerd man die stevige uitspraken niet schuwt, maar die als wijnmaker zeker waarmaakt.