• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Gaillac Perlé 2008

4 september 2009 door Mariëlla Beukers

Eigenlijk zijn dat de leukste flessen: de flessen wijn die vrienden, kennissen of collega’s voor je meenemen uit hun vakantiegebied, omdat ze er zelf zo van hebben genoten. En helemaal natuurlijk als ze ook nog eens totaal onbekend én lekker zijn.

Mijn oud-collega Inez bracht recent een flesje Gaillac Perlé voor me mee, van haar vakantieadres in de Dordogne. Het gebied kende ik alleen van naam, wijnen ervan had ik nog nooit gedronken.
De Gaillac ligt westelijk van Albi, noordoostelijk van Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een gebied met een zeer oude wijngeschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw van onze jaartelling. Vanaf de 12e eeuw is ook export uit het gebied bekend. Misschien werd er wel eerder wijn uit Gaillac geëxporteerd dan uit Bordeaux. In het verleden waren dat vaak zoete wijnen (net als heel veel wijnen in vorige eeuwen), reden waarom de export in de loop van de 19e eeuw een flinke deuk kreeg. Na WO II namen een aantal vooruitstrevende producenten echter het initiatief tot een nieuwe start, die heeft geresulteerd in een aardige range droge, zoete én mousserende wijnen. Veel wijn wordt ter plekke geconsumeerd, waarbij de vele toeristen in de aangrenzende Dordogne ongetwijfeld een handje helpen.

Een creatie uit de tijd van die nieuwe start is ook de Gaillac Perlé, ‘uitgevonden’ in 1957 door de Cave de la Bastide de Lévis, een coöperatie en een van de betere producenten van het gebied. Vooral op het gebied van de inheemse druivenrassen mauzac en len de l’el (loin de l’oeil) heeft deze cave een goede naam.

De Gaillac Perlé Esprit de la Bastide 2008 die ik van Inez kreeg is een wijn van deze coöperatie en gemaakt van bovengenoemde druivenrassen aangevuld met sauvignon blanc. Het levert een heerlijk frisse, lichte, naar appeltjes geurende wijn, met slechts 12% alcohol, die je zou kunnen drinken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een 24/7 wijn, eigenlijk. De bubbels zijn alleen waar te nemen als je de wijn in je glas uitschenkt, en geven een subtiele, prettige frisheid.
Er worden jaarlijke een miljoen flessen Gaillac Perlé door de coöperatie geproduceerd. Bovendien kreeg de wijn in 2004 een plaatsje in de Guide Hachette van dat jaar.

Dank je Inez, voor deze leuke fles! We hebben hem met plezier leeg gedronken. En hopen zeker eens naar de Gaillac af te reizen voor meer Perlé.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Ger Bouten zegt

    13 september 2009 om 10:24

    Als je dan toch eens naar Gaillac afreist, vergeet dan niet Château Maresque van de Nederlander Lucas Schutte te bezoeken. Maakt mooie, wat a-typische (de rode) wijnen voor de streek. Een gepassioneerd man die stevige uitspraken niet schuwt, maar die als wijnmaker zeker waarmaakt.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in