Een van ’s werelds grootste spelers in de wijnindustrie is E.&J. Gallo. In Californië probeerden we af en toe een wijn van deze gigant, maar meestal vonden we ze te zoet of te hoog in alcoholgehalte. Over het algemeen zijn ze wél goed gemaakt, maar gewoon niet onze smaak. Toen Gallo onlangs in een persbericht aankondigde dat ze hun lijnen vernieuwd hadden, raakte ik echter nieuwsgierig naar de proefflessen.
Het werd een week van uitersten: enerzijds proefde ik de ongelooflijk zuivere biodynamische wijnen van La Vialla, anderzijds waren er de fabriekswijnen van Gallo, die hun eigen plek op de wijnmarkt hebben. Ik hoop dan altijd maar dat Gallo-drinkers ooit een stapje gaan ‘upgraden’, en leren openstaan voor wat meer karakter in wijn bijvoorbeeld.
Saint Paul le Marseillais
We hebben de hele reeks doorgeproefd, soms met bezoek, soms met zijn tweeën, en soms ook naast een paar wijnen uit Frankrijk. Dat betrof de wijnen I, II, III en IV van Saint Paul le Marseillais, om precies te zijn. Zoveel de Amerikaanse als de Franse wijnen vielen naar mijn inschatting in dezelfde categorie van ‘makkelijk drinkbaar’; daarom vond ik het wel leuk ze naast elkaar te zetten.
Om met de Franse wijnen te beginnen: die haalden we er blind direct uit! Allemaal correct gemaakte frisse wijnen, maar met een heel andere fruitstructuur dan de Amerikanen. Veel ‘slanker’, ‘wijniger’ zou ik bijna zeggen. Voor alle wijnen van Saint Paul le Marsaillais geldt: heerlijk op de camping, uitstekend bij de barbecue. Maar aan kwaliteit valt hier ook nog te winnen. Bijvoorbeeld de witte, nummer I, van de druivenrassen terret en bourret. Beide zijn druiven met zeer hoge opbrengsten in de wijngaard; waarschijnlijk levert een iets strengere aanpak van de wijngaarden hier betere wijn op. Als ik echter op de camping van Saint Paul le Marseillais (in het Franse departement Hérault) zou staan, zou ik ’s avonds niet ver hoeven lopen voor een glaasje bij het eten: prettige wijnen zijn er onder handbereik.
Negen maal Gallo
Dan de Gallo’s. Hier bleken er ondanks het toch sterk fabrieksmatige karakter wel een paar te zijn die in de smaak vielen (inclusief bij dochterlief). Voor wit was dat de Pinot Grigio, een recente toevoeging aan het assortiment. Pinot Grigio is aan een opmars bezig in de VS en ieder zichzelf respecterend wijnbedrijf lijkt Pinot Grigio te moeten maken. In niets lijken deze wijnen op de Italiaanse naamgenoten, en eigenlijk ook niet op wat wij Pinot Gris noemen. Maar deze wijn had een volheid die nu eens niet alleen van alcohol kwam, maar ook van prettig rijp fruit. De Pinot Grigio mocht blijven van ons.
Voor rosé viel onze keuze op de Syrah, de droogste van de drie. De White Zinfandel en Grenache zoals Gallo ze maakt zijn eerlijk gezegd niet onze smaak: veel te zoet! En dat terwijl grenache elders heerlijke pittige rosés kan opleveren. Ook dochterlief verkoos de pittige Syrah. Haar hoef je dus in ieder geval al niet te lokken met dat zoete spul…
Bij de rode wijnen hadden we lichte voorkeur voor de Zinfandel, al vonden we hier de rode jammigheid in al de wijnen iets te veel overheersen om ze prettig te laten zijn. Tussen de Merlot en Cabernet Sauvignon viel nauwelijks onderscheid te proeven, maar beide zouden op een tuinfeestje nog wel te genieten zijn.
E. & J. Gallo
De portfolio van E. & J. Gallo Winery bestaat uit de Californische merken Gallo Family Vineyards, Turning Leaf, Redwook Creek, Barefoot en Carlo Rossi. E. & J. Gallo Winery heeft haar hoofdkantoor in Modesto, Californië en is nog altijd een familiebedrijf, met meer dan 4.500 medewerkers wereldwijd. Vandaag de dag werken er 16 familieleden van drie generaties in het bedrijf. In 1974 heeft het bedrijf Gallo International opgericht dat inmiddels kantoren heeft in Tokyo, London, Frankfurt, Miami, Mexico City en Toronto. September 2009 heeft E. & J. Gallo Winery Walraven|Sax aangesteld voor de marketing en distributie van haar wijnen in Nederland.
De Gallo Family Vineyards wijnen 2008 zijn verkrijgbaar bij Dirk van den Broek, Jumbo, C1000, Super de Boer, Sanders, Poiesz, Plus, Coop, MCD, Vomar, Hoogvliet, Spar.