• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Getaria Txakolina

21 februari 2009 door Mariëlla Beukers


Etiketten vertellen meestal een verhaal dat wel te begrijpen is; tenminste, als je ook de taal van het land van oorsprong een beetje snapt. Maar wat moet je met een etiket in het Georgisch, Grieks of Bulgaars? Of Baskisch? Baskisch? Ja, Baskisch, want ook daar, in het toch wat kille en natte noorden van Spanje, aan de Golf van Biskaje, wordt wijn gemaakt. Wijn van vooral twee druivenrassen: hundaribbi zuri (wit) en hundaribbi beltza (rood). Het merendeel van de wijnen is wit, slechts tien procent is rood.
Bij de Gouden Ton kocht in onlangs uit nieuwsgierigheid een Baskische wijn, waar ik vervolgens het internet voor nodig had om te begrijpen wat nu wat is op het etiket.

De naam van de wijn is Getaria 2008, de producent heet Txomin Etxaniz, waarbij Etxaniz de familienaam is. Het herkomstgebied is Getariako Txakolina. Naast dit herkomstgebied zijn er nog twee wijngebiedjes: Bizkaiko Txakolina en Txacoli de Álava, samen 300 ha.
Deze informatie haalde ik grotendeels van de website van de producent; naast de Getaria maakt de familie Etxaniz nog een mousserende wijn en een laat geoogste. Naar die laatste ben ik zoals gebruikelijk uiteraard weer erg benieuwd….

Wat vonden we nu van, van deze fles Getaria 2008? De meningen waren sterk verdeeld. Zelf vond ik het wel lekker fris bij de gefrituurde inktvisringen. Veel zuren, licht prikkelend, wat kaal, maar daardoor goed passend bij het wat vettere eten. Een wijn die de mond schoonmaakt na een hapje eten. Ik wil dit nog wel eens drinken op een terras ergens tussen Bilbao en San Sebastian, bij gerechten met ansjovis bijvoorbeeld (tip van de website van de DO Getariako Txakolina). Nico vond de wijn minder geslaagd: hij omschreef het als basiswijn voor een mousserende wijn… Volgens mij niet slecht gevonden, al heb ik dit natuurlijk nooit geproefd. Zou cava uit de Pais Vasco (Baskenland) inderdaad van hundaribbi gemaakt zijn? Ik heb het nergens kunnen vinden….

Deze txacoli – zoals de wijnen uit Baskenland collectief genoemd worden – was overigens een stuk beter dan degene die we in Barcelona dronken bij een van de meer toeristische pinxtos-restaurants (pinxtos zijn Baskische tapas, zeg maar). Die Etxeko was laffer, zoetiger, minder fris.

Je drinkt een txacoli uit kleine glazen bekertjes (zie foto); de wijn wordt ingeschonken door een speciaal tuitje op de fles. De wijn hoort door dat tuitje van hoge afstand in het glas te kletteren…. Ik ben helaas vergeten het tuitje dat ik bij de Gouden Ton kreeg, te gebruiken vorige week; ik zal toch nog eens een fles txacoli moeten kopen.

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    27 september 2009 om 03:43

    Met belangstelling gelezen.
    Bedankt.
    WK te Geervliet

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in