• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Girgentina 2010, DOK Malta

30 augustus 2011 door Mariëlla Beukers

Ooit was ik op Malta, met echtgenoot en zoontje van een jaar of twee. Heel veel deed ik toen nog niet aan wijn, behalve ervan genieten. Dat er Maltese wijn was heb ik toen of niet beseft, of ik ben ze gewoon niet tegengekomen 18 jaar geleden.

Diezelfde zoon ging dit jaar naar Malta, zonder ons, en bracht op verzoek een fles wijn mee. Inmiddels wist ik dat Malta eigen wijngaarden heeft en een handvol producenten kent. Zelfs een eigen druivenras, girgentina, is aanwezig. Zoonlief kwam thuis met een Girgentina 2010 La Torre van Marsovin.

We maakten hem open bij een bordje zelfgemaakte waterzooi: zalm en prei in bouillon, met room. En dat smaakte prima. De Girgentina van La Torre deed ons wat denken aan pinot blanc, of zelfs trebbiano. Dat betekent een neutrale neus, met misschien heel licht in een hoekje wat meloen en/of peer. In de smaak wisten we ook niet meer te ontdekken. Off dry (een tikje zoet dus, maar niet opvallend), met een prikkeltje en neutrale fruittonen. In de afdronk een bittertje. Dorstlessend en prettig, helemaal geen slechte wijn, zeker niet gezien het feit dat zoonlief die ongetwijfeld van de supermarktplanken vlakbij het hotel heeft gerukt.

Wijngaarden heeft zoonlief niet gezien, laat staan bezocht. Maar die zijn er wel degelijk, zo bleek na wat googlen. Tweeduizend jaar geleden al, in de tijd dat de Romeinen de Mare Nostrum beheersten, was er wijnbouw op Malta. Veel gegevens vind je daar niet over, alle berichten beginnen eigenlijk bij 1970, toen de grote producenten als Marsovin de omschakeling van bulk naar kwaliteitswijn gingen maken. Naast Marsovin, opgericht aan het begin van de 20ste eeuw, en Delicata zijn er nog een aantal producenten, sommige zelfs boutique wineries. Ze maken wijn van twee inheemse druivenrassen, girgentina voor wit en gellewza voor rood, en van internationale druivenrassen. Sinds de toetreding tot de EU in 2004 geldt de Europese wijnwetgeving ook op Malta.  Er is dus nu IGT Maltese Islands, een DOK Malta en een DOK Gozo. Wil je er meer van weten, begin dan vooral op de zeer uitgebreide website van Marsovin, waar ook prachtige historische foto’s van het bedrijf te vinden zijn. Bij een volgend bezoek aan Malta (whenever that may be ;-)) zal ik zeker verder op onderzoek uitgaan. Maar mijn eerste Girgentina heeft zeker niet teleurgesteld!

 

Categorie: En verder.... Tags: Girgentina, Malta, Marson, Wijntoerisme

Lees Interacties

Reacties

  1. Georges Meekers zegt

    9 april 2013 om 11:06

    Voor wie wil en Engels geen probleem is, hier kan je gratis mijn boek over Malta’s wijnen lezen: http://www.georgesmeekers.me.
    Sahha,
    Georges

  2. Mariëlla Beukers zegt

    9 april 2013 om 22:10

    Wat een geweldig tip! Ik ga je boek nu gelijk bekijken, dank je George!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in