• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Grittermatte, Riesling 2007

30 november 2009 door Mariëlla Beukers

Meestal schenk ik mezelf onder het koken alvast een glaasje wijn in. Maar na een eerste slok van deze wijn heb ik de champignons en de aardappels even opzij geschoven, ben naar boven gestoven, heb een notitieblok gehaald en ben met het glas voor me aan de keukentafel gaan zitten.
Wat een slok! Wat een power kwam er uit dat glas. Dit was niet echt wat ik verwacht had. Voor bij de zuurkoolstamppot stond een Riesling 2007 uit de Elzas op het programma, Grittermatte, van Domaine Julien Meyer. Ik wist alleen dat de maker biologisch werkte, verder niets.
Wat ik in het glas aantrof kan ik als volgt omschrijven: donkergeel van kleur; in de neus veel fruit (rijpe appels, tropisch, beetje banaan) en iets oxidatiefs, alsof er wat sherry door zat. De smaak was vol en rijk, zelfs wat aards, met wel frisse zuren, een mooi bittertje en een ellenlange afdronk. Bovendien was de wijn iets filmend, maar absoluut niet zoet. De zuurkool en de wijn verdroegen elkaar redelijk; de scherpe blauwaderkaas door de zuurkool was een minder goede combinatie, helaas.

Bij nader onderzoek bleek Meyer een bijzonder domein te zijn. Sinds 1991 worden geen synthetische producten (denk aan kunstmest, onkruidverdelgers, insecticiden) meer gebruikt en wordt de wijngaard op biologische wijze onderhouden. In 1999 besloot de eigenaar, Patrick Meyer, om biodynamisch te gaan werken. De wijngaard wordt nu gezond gehouden met kruiden, aftreksels van planten en met homeopathische preparaten.
Deze Riesling kreeg bovendien een bijzondere behandeling: Meyer voegde geen zwavel toe, waardoor de smaak totaal anders is dan je van Riesling gewend bent. (Het is niet te hopen dat ze op het volgende vinologen-proefexamen zoiets neerzetten, je raakt er danig van in de war.)
Maar Meyer deed nog meer. Of eigenlijk liever: nog minder. Ook gisten en enzymen werden achterwege gelaten. Vergisting vond plaats in open, roestvrijstalen cuves. Malolactische gisting werd niet geblokkeerd en de wijn mocht rijpen op zijn grove lie (droesem). Pas bij de ongefilterde botteling werd een minieme (20 mg/l) hoeveelheid sulfiet toegevoegd. Zou dat niet gebeurd zijn, dan zou de wijn niet in staat zijn te reizen of bewaard kunnen worden.

Het grappige was dat ik net een paar dagen eerder tijdens de lezing van Tjitske Brouwer over biologische en biodynamische wijnen kennis had gemaakt met hetzelfde type wijn, maar dan uit Italië. Daar werd me duidelijk dat dit wel eens een deel van de toekomst zou kunnen zijn: oxidatieve wijnen met zo min mogelijk ingrijpen door de mens. Ik ben er erg van gecharmeerd, maar voor veel mensen zal het dan een ‘acquired taste’ moeten worden, vrees ik.

Verder kwam deze wijn geheel toevallig van Vinoblesse (prijs € 13,35), waar Tjitske Brouwer samen met Marc Collard eigenaar van is. Op de site van Vinoblesse staat een uitgebreider artikel over Patrick Meyer, dat ik van harte kan aanraden. En binnenkort kom ik nog terug op deze toch steeds vaker voorkomende biologische en biodynamische wijnen.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Frankrijk, Groene wijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Albertus zegt

    7 december 2009 om 07:56

    Probeer ook eens een Rias Baxias bij de zuurkool. Afgelopen week deze combi geprobeerd. Was tegen de verwachtingen in perfect. Ik ben helaas de producent vergeten, maar hij bezat genoeg zuren en de afdronk bleef mooi bloemig. Ik at er verder op de huid gebakken kabeljauw bij en een saus van beurre blanc. Ook ja en de zuurkool aangemaakt met wat roomboter en truffelolie(aroma).

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in