Om voor vandaag, Sauvignon Blanc Day, een stukje te kunnen schrijven, heb ik gisteren maar alvast geproefd. Van een toegezonden fles krachtige Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, de Stich 2013 van Jackson Estate in Marlborough. Dit wijnhuis, waar de eerste wijnstokken aangeplant werden in 1987, heeft in de loop der jaren een grote naam opgebouwd, en maakt wijn in de stijl van de Oude Wereld met de technieken van de Nieuwe, zoals ze zelf op hun website schrijven. En dat kan ik wel beamen. De volle, rijpe Sauvignon Blanc heeft complexe aroma’s; typisch Sauvignon Blanc, maar toch ook weer niet. In de mond is hij droog en krachtig, met stevige zuren, tropisch fruit, zwarte bessen, groene kruiden en een tikje kale zuren. Eerlijk gezegd botsten de zuurstructuur en de volheid een beetje, in onze beleving. Helemaal oudewerelds vond ik hem zeker niet, maar een Nieuw-Zeelandse fruitbom was het nu ook weer niet. Een tikje naar de Oostenrijkse stijl van Sauvignon Blanc maken, misschien wel.
We vonden het al met al een aangenaam glas, uitstekend bij een simpel stukje groentequiche. Prijsrange: 15-20 euro. Online trof ik de Stich Sauvignon Blanc onder andere hier aan.