Wijn blijft toch een bijzonder product. Ja, een geweldige open deur, maar ik werd er weer eens op gewezen na het proeven van een vrij unieke fles, één van de slechts 1.200 stuks Jacob’s Creek Limited Edition Shiraz Cabernet 2010. Een wijn die uitstekend gemaakt is, maar gewoon niet mijn smaak vertegenwoordigt. En dat vind ik dan weer zo bijzonder. Dat een uitstekende wijn je niet onmiddellijk naar de winkel doet hollen, prijs even daargelaten. (Al zou dat in dit geval ook niet kunnen, zie hieronder.) Er zullen echter veel mensen zijn die wel houden van deze houtgevulde, stevige stijl, dus voldoende reden om aandacht aan deze wijn te besteden.
40 jaar Bernard Hickin
Deze fles werd gebotteld ter ere van het vertrek, medio 2016, van wijnmaker Bernard Hickin bij Jacob’s Creek, waar Hickin sinds 1976 heeft gewerkt. Zijn opvolger stelde om zijn verdiensten te memoreren een wijn samen van 63% Shiraz van de beste Barossa wijngaarden en 33% Cabernet Sauvignon van de mooiste Coonawarra wijngaarden. De Limited Edition Shiraz Cabernet heeft – aldus het begeleidende persbericht – de hoogste kwaliteit van alle wijnen ooit geproduceerd door Jacob’s Creek, maar vertegenwoordigt tegelijkertijd het evenwicht en de toegankelijkheid die het merk beroemd heeft gemaakt.
Geproefd
De wijn is niet in Nederland te koop, maar mocht je een trip naar Australië op de planning hebben staan: in het Jacob’s Creek bezoekerscentrum in de Barossa Valley in Australië zijn 900 flessen te koop voor AUD $75 per fles. Dus ik kreeg nogal wat toegezonden, zou je zo zeggen. En inderdaad, de wijn bleek uitstekend gemaakt, met een goede toegankelijkheid, zeker. Mijn notities: diepdonker bordeauxrood. Romig en nog iets gesloten in de neus, met hints van chocolade en wat paprika. In de mond veel paprika, stevige tannines, drop en zoethout. Een krachtpatser, die bij het eten zeker tot zijn recht zal komen. Goed gemaakt, mooie wijn, maar helaas niet mijn stijl, onder andere vanwege het stevige en proefbare houtgebruik. En waarschijnlijk zal de wijn absoluut nog baat hebben bij een paar jaartjes langer laten liggen. Mogelijk hebben we hem gewoon te vroeg geproefd!
Kwaliteitswijn uit Australië
Wat ik wel fijn vond aan deze fles is de kans weer eens een Australische wijn te proeven. Want wat er aan de andere kant van de aardbol gebeurt op wijngebied wil weleens letterlijk en figuurlijk achter de horizon verdwijnen hier. Daar heeft zelfs een beroepsproever als Jancis Robinson last van, als ik haar recente artikel op haar eigen website lees. Zij was onlangs verheugd in Australië een enorme kwaliteit te vinden, zowel in wit als rood. (Het artikel is alleen voor abonnees).
Jacob’s Creek
Jacob’s Creek kent een lange geschiedenis, die begint in 1840, toen William Jacob neerstreek aan de oevers van een naamloze beek in Australië. Ondertussen is de naamloze beek vernoemd naar Jacob, en is de naam niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Onder moederbedrijf Pernod Richard is het wijnhuis uitgegroeid tot een van de grootste van Australië en is hun wijn te koop over de hele wereld. Het wijnhuis beschikt over commerciële wijnhuizen in Barossa, Adelaide Hills en Coonawarra. De wijnen worden gemaakt met grote zorg, altijd met de consument en haar veranderende smaak in het achterhoofd. Met meer dan 7.000 onderscheidingen en prijzen op zak uit alleen al de afgelopen 30 jaar, staat Jacob’s Creek bij de consument voor kwaliteit en betrouwbaarheid.
Jacob’s Creek Limited Edition Shiraz Cabernet 2010 werd mij eerder dit jaar als proeffles toegezonden. Wijnkronieken heeft als uitgangspunt: wijnen worden alleen besproken als wij ze positief beoordelen. Een negatief oordeel wordt niet geplaatst, wel doorgegeven aan de afzender.