Soms moet een mens gewoon eens gek doen. Tenminste, dat dacht mijn echtgenoot onlangs, toen hij het in zijn hoofd kreeg om een écht goede Bourgogne te gaan kopen. Uiteraard liet hij zich daarbij adviseren, door onze vaste wijnhandelaar. Samen hebben ze gekeken wat nog binnen de grenzen van het aanvaardbare viel: een fles Domaine Romanée Conti hadden we ook wel gewild, maar dan hadden we meer dan 900 euro moeten neertellen. We kregen het advies echt niet meer dan 300-400 euro uit te geven (!); bij duurdere flessen betaal je voornamelijk voor de naam, niet voor de kwaliteit van de wijn.
Het is na enig nadenken een Clos de Vougeot 1999 geworden, van Jean Grivot. Deze Grand Cru wordt door Hugh Johnson in zijn Wijngids 2007 geclassificeerd als ‘bekend, gerenommeerd’ tot ‘groot, prestigieus en duur’. We betaalden ergens tussen de 100 en 200 euro.
De Bourgogne is een uitermate lastig gebied voor de gewone wijnliefhebber. Je moet er niet alleen op de AOC’s letten, maar vooral ook op de makers. De Clos de Vougeot is bijvoorbeeld één wijngaard, tevens appellation, van 50 ha, maar met 85 eigenaren. De toewijding, kunde en vaardigheid van de eigenaar van zijn deel van die 50 ha en uiteraard van zijn wijnmaker (als hij of zij dat niet zelf doet) bepaalt de kwaliteit van een fles Clos de Vougeot, hoewel alle wijn van dit grand cru-perceel tussen Dijon en Beaune gerekend wordt tot de top van de wijnpiramide. Grivot behoort tot de top binnen de top; de wijnen van dit huis staan als zeer goed bekend. Al met al hadden we een zeer spannende en interessante fles gekozen, vonden we.
Gisterenavond was het zover: we dronken de wijn bij hertenbiefstuk van de grill, gegratineerde aardappels en rode kool. En onze fles was absolute top.
Met zo’n aankoop ben je even bang voor onaangenaamheden als kurk, maar gelukkig was de fles in prima conditie. Onze eerste indruk was er één van frisheid en fruitigheid; het eerste glas smaakte als een jonge wijn, maar wel eentje met veel volheid. De wijn had een uitstekende balans tussen tannine, zuur, fruit, alcohol en alles wat je nog meer kunt bedenken. Zo moet een goede Bourgogne smaken.
Bij het eten werd het een absolute feestwijn, al vond ik de wijn lekkerder zonder de directe invloed van het vlees of de andere gerechten in mijn mond. Hij kwam dan eigenlijk nog meer tot zijn recht en er was dan veel meer te ontdekken. We proefden en roken kruidnagel, rood fruit, moerbeien. Nico vond de wijn vrij stevige tannines hebben, waarvan ik het idee heb dat ze met een aantal jaren nog meer diepte aan de wijn zullen geven.
Toen de fles al een paar uur open stond, vonden we dat de afdronk vooral werd bepaald door het bitter van verse walnotenschilletjes en weinig fruitigs meer had. We vroegen ons af: hebben we deze 1999-er toch net iets te vroeg gedronken? Waarschijnlijk wel. Misschien kopen we gewoon nog een fles en leggen we die weg, om over een paar jaar nog maar eens te openen. Wordt vervolgd dus.
En vinden we nu dat zo’n fles de betaalde prijs waard is? Dat is een moeilijke vraag. Ik denk niet dat je zulke goede Bourgogne kunt vinden voor minder geld. Maar ik drink net zo lief een uitstekende rode wijn voor 10 of 20 euro dan deze fles, waar we tien keer zo veel voor betaalden. Toch is het de ervaring waard geweest, al is dit geen wijn die je wekelijks, zelfs niet maandelijks, gaat drinken.
Het is gewoon jammer dat de prijzen zo hoog zijn gestegen, maar als je het geld er eens voor over hebt, moet je het zeker niet laten! Het is toch een andere categorie dan de meeste wijnliefhebbers gewend zijn.
maarten zegt
Hmm, lucky you!
Je vergat me wel uit te nodigen 🙂
Mariëlla zegt
Somiige dingen moet je gewoon voor jezelf houden 😉
Ed van Wijnerij zegt
Ergens tussen de 100 en 200 Euro voor deze wijn vind ik veel geld !
Wijnhandel Jacques Thienpont in het Belgische Etikhove verkoopt de wijnen van jean Grivot, Grand Cru Clos de Vougeot, aanzienlijk goedkoper, bijvoorbeeld:
2000 – Euro 63,55
2001 – Euro 57,60
2002 – Euro 63,55
2003 – Euro 76,00
met de aantekening dat 2002 en 2003 “grotere” Bourgogne jaargangen zijn dan 1999.
Zie ook: http://www.thienpont-etikhove.be
Ed
Robèrt zegt
En toch blijf ik die prijsverschillen maar vreemd vinden…
Waarom is de ene streek zo duur?
Terwijl de andere streek veel goedkoper is.
Er zit onzettend veel gebakken lucht in de wijnhandel. Een druif groeit in Bourgogne net zo gemakkelijk/moeilijk dan een druifje langs de Loire. Toch is die eerste veel en veel duurder dan die andere.
Een fles wijn kost alles met elkaar nooit meer dan 10 euro, denk ik. De rest is image en “gemaakt”.
En toch koop ik die duurdere ook…:-)
Anonymous zegt
Wel bijzonder hoor, zo’n Bourgogne. Wij zijn van het weekend gevallen voor een Pommard van ‘slechts’ E38.50. Wist je trouwens dat op het gebied van wijn-spijs combinaties rode kool vaak een negatieve invloed heeft op wijn? Probeer het maar eens uit, maar beter niet met zo’n kostbare;)
Goede verhalen schrijf je trouwens, ik lees je regelmatig.
Groetjes,
Martine (tastethis.web-log.nl)
Oli zegt
oei! Ik heb in mijn kelder nog een paar flessen Clos de Vougeot 1999 liggen van Vincent Girardin. Vorig jaar geproefd en absoluut top.
Die heb ik gekocht bij een opruiming, bij de VEN (die n.a.v. de fusie met Sligro hun betere wijnen uit het assortiment gooiden).
De weggeefprijs lag rond de 30 euro de fles.. dat ga ik niet meer vinden.
en @ed:
1999 is mijns insziens een beter jaar dan 2002. 2003 is aptypisch maar voor rood erg bijzonder, erg lekker.
Mariëlla zegt
@Martine,
dank voor je tip over de rode kool, ik kan het met je eens zijn, maar had er gewoon niet bij stil gestaan. Volgende keer geen rode kool meer bij zo’n fles.
@Oli en anderen,
ik vind die prijsverschillen enorm intrigerend. Ik ga er onze wijnhandelaar toch eens naar vragen. Op internet vond ik ook prijzen die lager lagen dan die van onze fles, vooral in Engeland en Amerika.
Voortaan moeten we ons waarschijnlijk eerst maar eens oriënteren voor we iets kopen.
oli zegt
30 euro voor een goede fles clos de vougeot zul je niet snel meer vinden. Maar: bij de boer in bourgogne ligt de richtprijs voor een clos de vougeot grofweg tussen de 40 en 70 euro.
Nico Poppelier zegt
Richtprijzen voor Clos de Vougeot tussen de 40 en 70 euro zeggen helaas niet zoveel. Ik zou graag willen weten wat de richtprijzen zijn voor de allerbeste onder de 85 wijnmakers met een stukje Clos Vougeot in hun bezit, bijvoorbeeld Grivot.
Anonymous zegt
mijn kinderen zijn in 1999 en 2001 geboren; en ik heb vorige maand soms grof betaald om bourgogne grand crus in de kelder te hebben staan van dat jaar… emotionele waarde noemt men dat. Maarrr ik laat ze dan wel zeker nog eens een kleine 15j staan voor ze uberhaupt open mogen. de kinderen zullen eerst moeten leren proeven / drinken. Grand cru of een goed jaar 1-er cru mag niet open voor het minimaal 15j heeft liggen rollen rijpen. trek anders een of andere fijne wijn open om het geduld aan te sterken en die jaren te wachten. Leuk trouwens om zo’n enthousiasme over een mondvolle wijn te horen.