• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Kreuzberg Spätburgunder Unplugged 2005

10 november 2007 door Mariëlla Beukers

Zeven maanden geleden is het alweer, ons bezoek aan de Ahr met een Slow Food delegatie. We proefden er heerlijke wijnen, maakten een mooie wandeling en aten er fantastisch. De meegebrachte wijnen lagen in onze wijnkast te wachten tot een goede gelegenheid, en vanavond was het zover: bij de varkenskarbonades met pastinaak en peer van Jamie Oliver maakten we een Spätburgunder Unplugged Spätlese 2005 van Weingut H.J. Kreuzberg open. Op Winelog werd eerder deze week betwijfeld of deze rode wijnen uit de Ahr nu echt zo goed waren. Een lezer vermoedde een relatie met de roes van het reizen en wijnen kopen op domein, waardoor je zelf ingekochte wijnen hoger aanslaat dan eigenlijk terecht is.
De proef op de som was vanavond met deze Pinot Noir uit Duitsland makkelijk te nemen en de uitkomst was eenduidig: de wijn was gewoon geweldig. Dat vond niet alleen ik, die de wijn inderdaad had meegenomen uit de Ahr (maar wel zeven maanden geleden), maar ook Nico, die in maart helemaal niet mee was geweest.

Mijn proefnotitie: kleur – prachtig doorschijnend rood van kleur, eerst helder rood, later wat meer bruinige tinten in het glas; geur – frambozensnoepjes, aards, in eerste instantie een vleugje zwavel, dat later verdween; smaak – licht, fris, zachte zuren, nauwelijks tannines, medium alcohol (13%), uitstekend in balans. Heel subtiel wordt structuur geboden door de opvoeding op grote oude eikenhouten vaten.

Voorafgaand aan het eten leek deze Spätburgunder Unplugged een lieve, lichte wijn, maar in combinatie met het varkensvlees, de peer en de pastinaak kwam er echt een bite naar boven. De wijn leek op te leven bij het vettige gerecht en werd steeds smaakvoller, of zoals ik als gewone wijndrinker wel kan zeggen maar als aankomend vinoloog niet mag: gewoon veel lekkerder! Deze wijn uit Duitslands noordelijkste rode wijngebied had gewoon zuurstof en een goed stuk vlees nodig om volkomen tot zijn recht te komen.

Wat mij betreft blijven de wijnen uit de Ahr ook overeind als de roes van de reis en de eigen import is uitgewerkt. De Spätburgunders (Pinot Noir) en Frühburgunders uit dit gebied zijn gewoon goed!

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    11 november 2007 om 12:07

    Inderdaad, de wijnen van H.J. Kreuzberg zijn van een uitstekende klasse.

    Jouw artikel doet mij herinneren, dat ik ook nog drie flesjes 2001 Devonschiefer Goldkapsel Spätburgunder van weingut H.J. Kreuzberg in mijn keldertje heb liggen. Ik zal er komende week weer eentje doen slechten.

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in