• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Les Perdreaux Roussanne 2006

13 januari 2010 door Mariëlla Beukers


Eén van de dingen die ik dankzij mijn privélessen proeven heb geleerd, is het feit dat het druivenras roussanne filmende wijnen oplevert. Wijnen dus die in de mond een ‘vettige’ indruk maken, in tegenstelling tot een strakke.

Toen we onlangs dan ook kedgeree aten, een rijstschotel met gerookte makreel, ei, wortel en Indiase kruiden, leek de fles Les Perdreaux 2006 van Domaine de Canteperdrix, Vin de Pays de Cassan, me een goede keuze. Makreel is ook wat vettig, redeneerde ik. Bovendien meende ik dat Roussanne voldoende zuren heeft om tegen een plakje ei op te kunnen.

Gelukkig kreeg ik in een aantal aspecten gelijk (dat is altijd maar weer afwachten natuurlijk ;-)). Het filmende karakter viel onmiddellijk op bij de eerste slok, en ook de zuren waren voldoende aanwezig.

De wijn was goudgeel in het glas. De geur was vol en boterig, met weinig primair fruit en lichte hints van gele appel. Na enige tijd in het glas begonnen ook wat oxidatieve tonen – denk aan sherry – op te vallen. In de mond viel de kruidigheid op, en na enige tijd de tannines op en het stevige bittertje, plus de verrassende zuren aan het eind.
Het resultaat combineerde redelijk met de kedgeree, al hadden we graag wat meer primair fruit gehad, om de wijn iets meer frisheid te geven. Het wat rokerige en kruidige gerecht had best fruitige tonen kunnen gebruiken in de wijn. Vooral de gerijpte, oxidatieve tonen van deze al wat oudere Roussanne maakten de combinatie net niet helemaal geschikt.

Op de website van Canteperdrix, opgericht door het Zwitserse echtpaar Wyss in het Franse département Herault, lees ik dat de wijn deels in barriques is opgevoed, deels op cuves van roestvrij staal. Daarmee zijn de tannines die ik proefde verklaard. Het stevige bitter klopt ook: de Roussanne mocht zes maanden rijpen op de lie (de droesem), wat zowel het boterige karakter als het bittertje aan het eind verklaard.
En nu maar hopen dat dit geen atypische Roussanne was. Gelukkig wordt de druif niet heel vaak als zelfstandige cépage gevinifieerd. Meestal komt hij voor in een blend met marsanne, of in de Châteauneuf du Pape. Ook met viognier wordt er wel geassembleerd, maar dan moet je vooral naar Australië of Californië, waar ondere andere Bonny Doon mooie dingen met deze druif doet.

Les Perdreaux, Roussanne 2006, van Domaine de Canteperdrix, is afkomstig van Henri Bloem en kost circa 8 euro.
Foto’s: van website Domaine de Canteperdrix

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in