• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Light Live

2 juni 2008 door Mariëlla Beukers

Vandaag geproefd: de Light Live waar de Plus rustig van zegt dat het alcoholvrije wijn is. Sinds 26 mei is het te koop; het wordt gemaakt door een Sektkellerei in Trier (Schloss Wachenheim), het heeft 0,5% alcohol en het is werkelijk niet te drinken.
Allereerst: dit product mag helemaal geen wijn heten, daarvoor moet het minimaal 8 of 9% alcohol voor hebben (de meningen verschilden nogal vandaag bij de Wijnacademie).
Ten tweede: wie echt denkt dat met deze penicillinedrankjes mensen gewonnen worden voor het product wijn, is maf. En wie denkt dat 0,5% alcohol betekent dat zij dan lekker weinig calorieën binnenkrijgt, moet wel heel veel over hebben voor de lijn. Nogmaals: het spul is niet te drinken. De witte heeft de geur van vieze gist en karton, de rosé van penicilline. Ook kun je denken aan ranja met prik… De rode is weer kartonnig en bitter, verder niets.

Net als op de proeverij die we in mei 2007 organiseerden, bleken ook vandaag de ‘wijnen’ waar zo goed als alle alcohol uitgehaald was, het vreselijkst om te drinken. Naast de Light Live proefden we ook Fleur du Cap, een ‘natuurlijke’ laagalcoholische witte wijn uit Zuid-Afrika, en twee versies van McGuigan uit Australië: een Chardonnay en een Shiraz. Deze dranken waren veel drinkbaarder dan de Light Live, maar je hoeft me er nog steeds niet wakker voor te maken. En als ik op een feestje mag kiezen tussen één glas echte wijn of drie glazen ‘light’, kies ik toch maar voor dat ene glas. Alledrie de light-wijnen hadden 9.5% alcohol en opvallend veel smaak. Maar lekker is weer wat anders! Alledrie misten ze ook body en structuur en vooral in de twee witte wijnen overheerste het zuur. Zo zuur, dat het eerder op het Franse bronwater met citroensap (Volvic onder andere) lijkt dan op wijn: daarmee is Fleur du Cap een aardige dorstlesser, maar daar is alles mee gezegd.

Mijn mening van vorig jaar blijft overeind: voor mij voorlopig geen laagalcoholische wijnen! Als ik minder calorieën wil, drink ik wel water of sap, als ik minder alcohol wil, stop ik gewoon na twee glazen.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Lees Interacties

Reacties

  1. Ruben zegt

    2 juni 2008 om 19:36

    Tsjonge, wat een moed dat je dat durfde drinken.

  2. Mariëlla zegt

    2 juni 2008 om 19:47

    Gelukkig heb ik niet gedronken, alleen geproefd… 😉

  3. Nico zegt

    3 juni 2008 om 15:04

    Als je eenmaal Qool hebt gedronken, kun je alles aan!

  4. Yontie zegt

    3 juni 2008 om 17:42

    Voor mij liever de Volvic dan de
    naar vitamine-C-tabletten smakende
    pseudo-wijn.
    groet Yontie

  5. Mariëlla zegt

    4 juni 2008 om 10:31

    Nico, geef mij dan toch maar liever Qool ipv Light Live. Yontie, die Volvic is inderdaad lekkerder én goedkoper.

  6. Sebastiaan Holtrop zegt

    1 maart 2009 om 22:21

    Je moet het ook niet vergelijken met echte wijn, je bent je artikel al met te zeggen dat het al geen echte wijn is en toch vergelijk je de light producten ermee. Beetje appels en peren wat mij betreft.

    Verder zijn er ook nog andere redenen om alcoholvrije producten te drinken; mijn vrouw is een enorme wijnliefhebber maar nu ook zwanger en mag dus geen alcohol. Dit soort “wijnen” zijn dan een uitkomst. Het is dan geen echte wijn, maar na een paar maanden ben je wel klaar met sapjes drinken, en dan smaakt dit toch erg goed.

  7. Mariëlla zegt

    2 maart 2009 om 13:17

    Als ik zwanger was, dronk ik dit absoluut niet! Het is echt viezer dan vies. En ik vergelijk het niet alleen met wijn, ze noemen het zelf wijn. Ik gun zwangere vrouwen – die echt niet aan één glas alcohol bij de maaltijd willen – echt iets beters dan Light Live.

  8. Margriet zegt

    5 februari 2010 om 09:52

    Deze week kreeg ik een e-mail binnen van een Italiaanse producent van alcoholvrije wijn. Na dit verhaal ben ik benieuwd of dit nu wel te drinken is. Is het de moeite waard vraag ik mij af??????

  9. Mariëlla zegt

    5 februari 2010 om 14:42

    Margriet, er schijnen grote verschillen te onstaan in alcoholvrije wijnen. Ik zou gewoon eens wat proefflessen laten komen. De ontwikkelingen gaan tenslotte ook door…

  10. Anonymous zegt

    21 februari 2010 om 15:31

    Wat een onzin. Er zijn nauwelijks lekkere drankjes als je geen alcohol drinkt. Al die sapjes en frisjes zijn smerig. Als je iets met een bite wilt drinken, wat niet mierzoet is, is het aanbod flinterdun. Spa had ooit een geweldige Spa Druif, maar nergens meer verkrijgbaar. Beste frisdrank ooit. Royal Club had die geweldige Mint/Citroen, fris met een bite, maar uiteraard weer opgeleukt voor de gemiddelde consument en dus smakeloos en mierzoet. Geef mij dan maar af en toe zo'n glas Light Live wijn.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in