• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Louis de Grenelle Crémant de Loire Brut

12 juni 2010 door Mariëlla Beukers


In het glas: bleekgele wijn met stevige mousse.
In de neus: fris citrusfruit, maar ook met wat zon erover heen; een citroen op een muurtje in het zonnetje, eigenlijk
In de mond: droog, stevige zuren, erg fris, wat groene kruiden als oregano of marjolein; na enige tijd in de mond wat notigheid, mooie afdronk.
Druivenrassen: chardonnay, chenin blanc en cabernet franc.
Rijping: de wijn rijpte 24 maanden ‘op de latjes’ (sur lattes). Hij bleef dus 2 jaar liggen met de gistcellen en suiker erin; pas na die tijd werd de fles op zijn kop gezet en werd de prop met dode gistcellen verwijderd (het dégorgement).

Conclusie: Uiterste fraai bubbels, wel voor gevorderden (vanwege de stevige zuren); lijkt meer op een cava dan op een champagne, maar is natuurlijk zichzelf: Crémant de Loire, Louis de Grenelle Brut Plantine van de Caves de Grenelle, verkrijgbaar bij Taste&Tintle voor € 15,70.

De Caves de Grenelle bevindt zich in Saumur, een fraaie middeleeuwse stad aan de Loire. Het bedrijf stamt al uit 1859, en is anno 2010 het laatste onafhankelijke bedrijf dat Saumur Brut maakt.

Aan Saumur hebben we goede herinneringen. De vakanties op een camping langs de Loire behoren tot de leukste met het gezin. Ook de stad Saumur heeft een plaatsje in ons hart, al zijn we toen, met kleuters en teenagers, nooit naar een wijnmaker die crémant maakte geweest. Vreemd eigenlijk, blijkbaar waren we toen nog niet zo ‘into’ bubbels. Maar bij een volgend bezoek aan de Loire zullen we de Caves de Grenelle zeker meenemen.

Foto: bootjes in de Loire

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Bubbels, Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    3 september 2010 om 13:42

    Probeer dan vooral ook de rode Cremant de Loire van Louis de Grenelle. Wij rijden speciaal naar Franrijk om de voorraad geregeld aan te vullen. Halen 'm of bij Grenelle zelf of bij een hypermarche in de regio. Helaas is de Cremant wat verder buiten de regio Saumur-Angers niet te krijgen. Heb ook nog geen importeur gevonden die de rode Cremant levert. Bovendien, als ik kijk naar de prijzen van de andere wijnen van Grenelle die via internet te leveren zijn kan het wel uit om speciaal naar Frankrijk te rijden.

    Groet,
    Karin.

  2. Mariëlla zegt

    3 september 2010 om 13:43

    Karin, benader Taste&Tintle gewoon, misschien willen zij hem wel voor je importeren!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in