• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Markowitsch rosé 2008

12 juni 2009 door Mariëlla Beukers

Wijn blijft telkens weer verrassen: dat is een van de leukste dingen aan het bezig zijn met wijn. Een week of wat geleden kreeg ik een fles rosé cadeau, en gisteren legden we die koud om bij een pastasalade met chorizo, ei en tomaat te drinken. Wat een vrolijke donderdagavond werd dat weer: een stukje Oostenrijkse zon in het glas, een soort ‘Oosterse’ verrassing in handige schroefdopfles.

De rosé van Markowitsch 2008, uit Göttlesbrunn in Carnuntum, bleek vandaag in grote stapels bij de wijnhandels van Henri Bloem te liggen, en dat is helemaal terecht. Ik kocht er dan ook gelijk een nieuwe fles van. De rosé is gemaakt van blaufränkisch, cabernet sauvignon en zweigelt door de jonge Gerhard Markowitsch. Zijn bedrijf bevindt zich ten zuidoosten van Wenen, in een gebied dat in het noorden begrensd wordt door de Donau, in het zuiden door de Neusiedlersee en in het oosten door Hongarije. De bodem is vruchtbaar en bestaat uit löss en grind; vooral rode druivenrassen als zweigelt, st. laurent en blaufränkisch doen het er goed. Witte druivenrassen als grüner veltliner en welschriesling zijn echter nog in de meerderheid.

Bij Markowitsch komen voor wit grüner veltliner, chardonnay en sauvignon blanc voor, maar de nadruk in de wijnen ligt op rood: vooral wijnen van zweigelt, blaufränkisch, st. laurent, pinot noir, merlot en cabernet sauvignon, met nog een toefje syrah. De kelders van het wijngoed zijn uiterst modern, maar daarvan zeggen ze zelf dat de beste kelder niet kan verbeteren wat de mens in de wijngaard heeft bewerkstelligd. Een moderne kelder is geen doel maar een middel; een middel om kwaliteit te controleren, zekerheid te bieden en het werk overzichtelijk en gemakkelijk te maken.

En dat ze bij Markowitsch het werk in de kelder beheersen, bleek voor mij wel uit deze rosé: heerlijk fris, licht maar toch vol, fruitig en uitstekend opgewassen tegen de chorizo en het ei uit de pastasalade.
In het glas een bleek rose-oranje kleur; in de neus subtiele frambozensnoepjes, maar ook iets veel rijpers, soms bijna tropisch fruit. In de mond prettige, milde zuren, veel fruit, een licht prikkeltjes, en in de afdronk een heel klein elegant bittertje. Dat alles te verkrijgen voor € 6,50. Het blijft een wondertje!

Categorie: Proeven Tags: Oostenrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Willy de Wilde zegt

    14 oktober 2009 om 16:44

    Zondagmiddag 8 november 2009 komt Gerhard Markowitsch zijn wijnen presenteren in Restaurant de Wilde Pieters in Apeldoorn. Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn houdt dan zijn grote najaarsproeverij. Ook deze rosé staat koel op de proeftafels samen met ongeveer 80 andere wijnen.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in