Wijn blijft telkens weer verrassen: dat is een van de leukste dingen aan het bezig zijn met wijn. Een week of wat geleden kreeg ik een fles rosé cadeau, en gisteren legden we die koud om bij een pastasalade met chorizo, ei en tomaat te drinken. Wat een vrolijke donderdagavond werd dat weer: een stukje Oostenrijkse zon in het glas, een soort ‘Oosterse’ verrassing in handige schroefdopfles.
De rosé van Markowitsch 2008, uit Göttlesbrunn in Carnuntum, bleek vandaag in grote stapels bij de wijnhandels van Henri Bloem te liggen, en dat is helemaal terecht. Ik kocht er dan ook gelijk een nieuwe fles van. De rosé is gemaakt van blaufränkisch, cabernet sauvignon en zweigelt door de jonge Gerhard Markowitsch. Zijn bedrijf bevindt zich ten zuidoosten van Wenen, in een gebied dat in het noorden begrensd wordt door de Donau, in het zuiden door de Neusiedlersee en in het oosten door Hongarije. De bodem is vruchtbaar en bestaat uit löss en grind; vooral rode druivenrassen als zweigelt, st. laurent en blaufränkisch doen het er goed. Witte druivenrassen als grüner veltliner en welschriesling zijn echter nog in de meerderheid.
Bij Markowitsch komen voor wit grüner veltliner, chardonnay en sauvignon blanc voor, maar de nadruk in de wijnen ligt op rood: vooral wijnen van zweigelt, blaufränkisch, st. laurent, pinot noir, merlot en cabernet sauvignon, met nog een toefje syrah. De kelders van het wijngoed zijn uiterst modern, maar daarvan zeggen ze zelf dat de beste kelder niet kan verbeteren wat de mens in de wijngaard heeft bewerkstelligd. Een moderne kelder is geen doel maar een middel; een middel om kwaliteit te controleren, zekerheid te bieden en het werk overzichtelijk en gemakkelijk te maken.
En dat ze bij Markowitsch het werk in de kelder beheersen, bleek voor mij wel uit deze rosé: heerlijk fris, licht maar toch vol, fruitig en uitstekend opgewassen tegen de chorizo en het ei uit de pastasalade.
In het glas een bleek rose-oranje kleur; in de neus subtiele frambozensnoepjes, maar ook iets veel rijpers, soms bijna tropisch fruit. In de mond prettige, milde zuren, veel fruit, een licht prikkeltjes, en in de afdronk een heel klein elegant bittertje. Dat alles te verkrijgen voor € 6,50. Het blijft een wondertje!
Willy de Wilde zegt
Zondagmiddag 8 november 2009 komt Gerhard Markowitsch zijn wijnen presenteren in Restaurant de Wilde Pieters in Apeldoorn. Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn houdt dan zijn grote najaarsproeverij. Ook deze rosé staat koel op de proeftafels samen met ongeveer 80 andere wijnen.