Enige weken geleden presenteerde Delta Wines de Novatura van De Colonjes, een wijn waarbij een 100% natuurlijke sulfietvervanger is toegepast. Met het maken van deze Novatura is Wijnhoeve De Colonjes het eerste bedrijf met een vergunning voor het toepassen van een 100% natuurlijke sulfietvervanger in wijn.
Wijnmaker Adam Dijkstra ontwikkelde de wijn samen met Rob ten Herkel en Ton Kléberg van Biolethics, die de sulfiet vervangende stof estaan ontwikkelden. Dijkstra is specialist in biologisch en ecologisch verantwoord werken zowel in de wijngaard als tijdens het wijn maken. Biolethics heeft een jarenlange ervaring in de ontwikkeling van natuurlijke conserveringsmiddelen; zij deden onderzoek naar sulfiet en vonden na enige jaren een 100% natuurlijke vervanger. Deze vervangende stof, estaan, is door Dijkstra tijdens de vinificatie ingezet. Estaan is een natuurlijk polyfenolencomplex geëxtraheerd uit plantaardig materiaal. Het is het ontwikkelteam gelukt om deze sulfietvervanger op dezelfde momenten in te zetten waarop normaal gesproken sulfiet wordt toegepast. Daarbij zou estaan geen invloed op de smaak en het karakter van de wijn hebben, aldus het persbericht.
Zelf proeven
Dit wilde we natuurlijk wel eens testen, en we vroegen een proeffles aan. Het duurde eerlijk gezegd even voordat we de stoute schoenen aantrokken en de fles openden. Wat moesten we hier nu van verwachten? Misschien zoiets als alcoholvrije wijn, waarbij je regelmatig een kat in een zak koopt? Zou het heel chemisch smaken? We aarzelden, maar uiteindelijk overwon de nieuwsgierigheid.
Het moet gezegd: er was aan deze Pinot Noir niets te merken! Gewoon een lichte fruitige rode wijn, niet heel typisch Pinot Noir, maar ook niet eng chemisch of met rare luchtjes of smaakjes. Een prima glas, vooral als je de Novatura behandeld als aperitief. We proefden hem licht gekoeld, en dat was een goede keuze. Bij opwarming werd de smaak wat minder, maar nog altijd ‘gewoon’ wijn. Op geen enkel moment was er aan de wijn iets raars of chemisch te ontdekken. Bij het eten viel de wijn dan weer wat tegen, maar of dat nu aan de estaan lag, durven we niet te zeggen. Novatura is sowieso een lichte wijn met slechts 11,5% alcohol.
Wordt dit de toekomst van wijn? Eerlijk gezegd durf ik het niet te zeggen, dan zou ik dieper in de chemie moeten duiken. En dat is minder mijn ding, zeg maar. Maar het is interessant te ervaren dat het niet óf sulfiet óf een volledig natural wine hoeft te zijn. Er zijn inmiddels alternatieven. Hoe estaan zich in de toekomst gaat ontwikkelen, is een boeiend proces om in de gaten te houden.
Novatura wordt verspreid door Delta Wines en is inmiddels verkrijgbaar bij Marqt.