• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd of gedronken

9 januari 2010 door Mariëlla Beukers

Misschien lijkt het een beetje of er tijdens de feestdagen niet zoveel geproefd is in Huize Wijnkronieken. En eigenlijk klopt dat ook: we hebben niet geproefd, we hebben gewoon wijn gedronken. En dat is toch heel wat anders. Hoe anders, dat heb ik afgelopen zondag weer eens ervaren, toen ik onder begeleiding van een steengoede docent acht wijnen heb doorgenomen, om mijn proefvaardigheden bij te spijkeren.

Veel dingen wist ik natuurlijk wel, maar het is de kunst een zodanige routine op te bouwen in het proeven dat je overal aan denkt: kleur beoordelen terwijl je je glas oppakt om te gaan ruiken bijvoorbeeld. De wijn lang genoeg in je mond houden, goed slurpen en kauwen, om alle finesses te kunnen ervaren, is een andere. Pas na minimaal 10 seconden proef je namelijk goed of een wijn tannines heeft of niet. Goed walsen is ook zoiets. Met walsen maak je geuren vrij die je echt niet ruikt als je je glas zo maar naar je mond brengt. Met walsen kun je bijvoorbeeld goed houttonen in witte wijn ontdekken.

Enfin, ik sta weer op scherp, en de komende weken zal nog een aantal van deze lessen volgen. Maar een aantal wijnen van tijdens de feestdagen moeten het dus zonder proefnotities doen. Toch wil ik ze even noemen, als tip voor andere liefhebbers.

Zo kocht ik midden december bij Gall&Gall een fles Knapse Witte 2008 van De Colonjes. Deze Nederlandse witte wijn is alleen bij Gall&Gall te krijgen, en zelfs op het domein is hij uitverkocht (prijs € 12,99). En het moet gezegd: het was een prima witte wijn. Niet te zwaar, fruitig, met wat zwoele aroma’s; daarnaast een aroma dat ik vaker in Nederlandse wijnen ruik, maar nog niet helemaal kan plaatsen. Jammer genoeg worden de druivenrassen niet op het achteretiket van de Knapse Witte vermeld. Zit er johanniter en solaris in? Of is het de cabernet blanc, waarmee De Colonjes prijzen heeft gewonnen? Ook in het aardige interview met eigenaar Freek Verhoeven dat in het eerste nummer van de Taste! van 2010 staat, worden de druivenrassen helaas niet genoemd. Jammer!

Dan was er ook die fantastische fles El Xamfra Gran Reserva 2003, afkomstig van CasaCava. De bubbels rijpten 48 maanden en de gebruikte druivenrassen zijn macabeo en xarel.lo. Parellada is weggelaten. (Waarom eigenlijk? Dat moet ik eens uitzoeken….. Parellada schijnt een lastige druif in de wijngaard te zijn, en erg gevoelig voor rot. Misschien daarom?)
De wijn viel al regelmatig in de prijzen, onder andere bij het Concours Mondial 2009 van Brussel, waar hij een zilveren medaille kreeg. We dronken hem om op de avond van 31 december, en dat was echt zo’n moment dat we baalden dat we geen twee flessen hadden. We hebben nog net de klok van 0.00 uur gehaald met die ene fles (waarbij ook de pubers een glaasje kregen natuurlijk.) Heerlijk mild, met prettige mousse, met veel rijpheid en mooie afgeronde zuren. Uitstekend bij de zalm- en gerookte foreltoastjes! Dat was een goede start van een nieuw cavajaar. Want ik voorspel: cava rukt zo langzamerhand op, ook in Nederland. Of is dat wishful thinking van mij? 😉

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Cava, Nederland en België

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in