Slechts één wijn heb ik van Claire Naudin gedronken, en die was genoeg om mij absolute fan van deze Franse wijnmaakster te maken! Bij toeval, dankzij gezellig geklets op Twitter, kreeg ik een fles Omayga 2009 in handen, bij delicatessenhandel Peek & Van Beurden in Utrecht gekocht. Omayga is een Bourgogne Passetoutgrain, wat inhoud dat de wijn is gemaakt van pinot noir en gamay. Om precies te zijn: 70% pinot noir en 30% gamay. De druiven gaan samen de vergisting in, in tegenstelling tot de meeste andere wijnen waarin verschillende druivenrassen zitten.
We dronken de wijn bij – hoe toepasselijk – Bourgondischr rib (varkensvlees) van de barbecue, salade van snijbiet met rode biet en brood. Terwijl ik de wijn uitschonk in een gewoon wijnglas, verkoos mijn ega onze grote Bourgogne glazen. Wat een verschil leverde dat op! In het Bourgogneglas kwam het aroma van lekkere stallucht en zwart fruit veel beter tot zijn recht dan in het gewone glas! In dat laatste kwamen een tikje groene tonen boven, die in de grote kelk totaal afwezig waren. Uiteraard verruilde ook ik vervolgens mijn glas, en samen genoten we van de soepele wijn, met zijn frisse zuren, aroma’s van zwarte bessen, donkere kersen en drop én zijn aangenaam lage alcoholpercentage (12,5%). Gelukkig heeft Peek & Van Beurden inmiddels nieuwe voorraad, ik ga er snel een paar halen. Dit is heel wat anders dan de Passetoutgrain die ik op feestjes wel opheb…
Beperkte oplage
Het is bovendien tamelijk bijzonder om een fles van deze Passetoutgrain te pakken te krijgen: van de wijn werden slechts 1182 flessen gebotteld! Omayga is dan ook gemaakt van 60 jaar oude stokken in een wijngaard vlak bij Magny-les-Villers, in de gemeente Pernand-Vergelesses. Het rendement is slechts 28 hl per hectare. In de wijngaarden van Claire Naudin mag het gras tussen de stokken groeien en worden maar op zeer beperkte schaal chemicaliën gebruikt. In de kelder wordt sulfiet zeer minimaal toegevoegd (alleen een beetje na de malolactische gisting), en komen commerciële gisten er niet in. De bijzondere Passetoutgrains rustte 9 maanden op vat, op de lie, en werd niet gefilterd.
Sinds 1992 leidt Claire Naudin Domaine Henri Naudin-Ferrand, dat zij overgenomen heeft van haar ouders. Op haar website tref je zeer veel informatie, recepten, overpeinzingen en foto’s. Echt een domein om nader kennis mee te gaan maken, en mogelijk eens te bezoeken!
Foto van de website van Domaine Henri Naudin-Ferrand