• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009

9 juni 2011 door Mariëlla Beukers

Waar we hem bij dronken, ben ik even kwijt. Maar lekker én goed, dat was deze wijn zeker. Uit de Penedès, hartje cavagebied, kwam een fles Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009 naar me toe, een stille witte wijn van een wijnhuis waarvan ik alleen nog de cava’s kende. Beide druiven worden dan ook meestal gebruikt voor de cavaproductie.

Ik noteerde zaken als prettig, mooi, structuur!!, clean, romig, vrolijk. Ik rook vanille, laurier, geconcentreerd rijp geel fruit. Ik proefde rijkdom, volheid, wat tannines (van het hout), een zachte structuur. In alles een wijn waar we heel erg van genoten hebben, en die ook nog eens slechts 12,5% alcohol had. Een wijn waarin de houtrijping goed geslaagd was, met de vrolijkheid en zonnigheid van een mooie cava.

Pere Ventura is een gerenommeerd Catalaans wijnhuis gevestigd op de weg van San Sadurni d’Anoia naar Villafranca de Penedès. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de 19e eeuw, de geboortejaren van de cava. De grootvader van de huidige generatie was oenoloog met een training in Dijon en de Champagne. Anno 2011 staat het huis voor cava van hoge kwaliteit, met veel finesse en elegantie. Naast een reeks cava’s wordt ook stille wijn gemaakt, zowel wit, rood als rosé. De Chardonnay Xarel.lo rijpte vier maanden op barriques van Amerikaans eiken. Dagelijks vond batonnage plaats (omroeren van de lie).

De wijnen en cava’s van Pere Ventura worden in Nederland geïmporteerd door Cavad’or.

Categorie: Proeven Tags: chardonnay, Pere Ventura, Spanje, xarel.lo

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in