Waar we hem bij dronken, ben ik even kwijt. Maar lekker én goed, dat was deze wijn zeker. Uit de Penedès, hartje cavagebied, kwam een fles Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009 naar me toe, een stille witte wijn van een wijnhuis waarvan ik alleen nog de cava’s kende. Beide druiven worden dan ook meestal gebruikt voor de cavaproductie.
Ik noteerde zaken als prettig, mooi, structuur!!, clean, romig, vrolijk. Ik rook vanille, laurier, geconcentreerd rijp geel fruit. Ik proefde rijkdom, volheid, wat tannines (van het hout), een zachte structuur. In alles een wijn waar we heel erg van genoten hebben, en die ook nog eens slechts 12,5% alcohol had. Een wijn waarin de houtrijping goed geslaagd was, met de vrolijkheid en zonnigheid van een mooie cava.
Pere Ventura is een gerenommeerd Catalaans wijnhuis gevestigd op de weg van San Sadurni d’Anoia naar Villafranca de Penedès. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de 19e eeuw, de geboortejaren van de cava. De grootvader van de huidige generatie was oenoloog met een training in Dijon en de Champagne. Anno 2011 staat het huis voor cava van hoge kwaliteit, met veel finesse en elegantie. Naast een reeks cava’s wordt ook stille wijn gemaakt, zowel wit, rood als rosé. De Chardonnay Xarel.lo rijpte vier maanden op barriques van Amerikaans eiken. Dagelijks vond batonnage plaats (omroeren van de lie).
De wijnen en cava’s van Pere Ventura worden in Nederland geïmporteerd door Cavad’or.