Meestal schrijf ik niet over wijnen die niet bevielen. Voor de Barossa Grenache 2004 van Peter Lehmann maak ik echter een uitzondering. Het beloofde namelijk een leuke fles te worden: goede wijnmaker, bekende streek, druivensoort die me wel aanstaat. Bij de boerenkool met worst zou zo’n pittige grenache – een druivensoort die het in de Rhône en Zuid-Frankrijk heel goed doet – toch hebben moeten smaken.
Helaas niet deze Australische grenache: je verwacht bij een grenache een kruidige, pittige geur met lekker rood fruit. Hier echter was alleen wat vaag zwart fruit de herkennen: zwarte bessen, donkere kersen. Verder had de wijn een vrij sterke alcohollucht, prikkend in de neus. Er was ook wel wat witte peper in te herkennen, maar ook die geur te overheersend. De smaak was scherp, hard, mede door het hoge alcoholgehalte van 14,5 %; het was een onaangenaam harde wijn.
Jammer van deze fles, die ik cadeau had gekregen en waar zowel de gever als de ontvanger hoge verwachtingen van hadden gehad. Wat mij betreft geen aanrader.