• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Pinot Noir Beerenauslese 2005

29 mei 2007 door Mariëlla Beukers

Waar moet ik beginnen vandaag? Ik wil wat schrijven over de Pinot Noir Beerenauslese 2005 van Willi Opitz, maar heb nog niet de juiste invalshoek gevonden.
Zal ik schrijven dat dit – in tegenstelling tot veel zoete wijnen – een rode wijn is? Ik weet nog goed hoe verbaasd we zelf waren toen we ontdekten dat er ook zoete wijn van blauwe druiven gemaakt werd. We proefden jaren geleden een St. Laurent Eiswein, ook uit Oostenrijk, net als de Pinot Noir Beerenauslese. Waarom is dat eigenlijk, dat grote zoete wijnen (met uitzondering van de versterkte wijnen als port) meestal wit zijn? Zou het iets te maken hebben met het tanninegehalte in de schillen?

Of zal ik schrijven over de eenvoud van het etiket? Naast Pinot Noir Beerenauslese 2005 staat daar alleen nog Willi Opitz – Illmitz Austria en Limited Edition. Dat laatste is niet zo informatief, de andere gegevens wel. ‘Illmitz’ is een plaatsje aan de Neusiedlersee, een ondiep meer aan de Oostenrijkse grens met Hongarije. Het plaatsje staat bekend om de fantastische zoete wijnen die er vandaag komen. Het klimaat is er namelijk uitermate bevorderlijk voor botrytis cinerea, de schimmel die de druiven een gewenste rotting bezorgt.
De overige gegevens leveren ook de nodige informatie: ‘2005’ was bijvoorbeeld wat dat edele rotten betreft een topjaar aan de Neusiedlersee. Het jaar was vochtig en warm en er schijnen in 2005 heel goede zoete wijnen gemaakt te zijn. ‘Beerenauslese’ vertelt ons dat de druiven met de hand geplukt zijn. Sommige van die druifjes waren aangetast door botrytis, andere niet. Maar alle druiven waren zo goed als overrijp, hebben heel lang aan de stok gehangen en bevatten enorme ladingen suiker. Als alle druiven door botrytis waren aangetast en de druiven met de hand geselecteerd waren, dan had de wijn Trockenbeerenauslese geheten.
De naam ‘Willi Opitz‘ is misschien nog wel het meest veelzeggend: hierdoor weet je dat je een topwijn in huis hebt. Opitz is samen met Aloïs Kracher één van de grote mannen binnen de Oostenrijkse zoete-wijnwereld, al is zijn domein heel klein. Maar door slimme marketing heeft hij een wereldwijde naam opgebouwd en worden zijn wijnen overal geroemd.
Het achteretiket meldt nog wat andere essentialia: 13% alcohol bijvoorbeeld en de melding dat de wijn sulfieten bevat.

Ik geloof dat ik nu alles wel heb verteld over deze wijn. Ik had nog kunnen kiezen voor de ‘wijn-spijs’-invalshoek. Dan had ik verteld dat deze heerlijke zoete wijn uitstekend paste bij de frambozentaart die ik dit weekend bakte. Willi Opitz zelf raadt de wijn aan bij lam, kippenborst, wild zwijn of vis. Tijdens een proeverij heb ik er een stukje gerookte zalm (gravad lachs) bij gegeten, wat ook niet te versmaden was. Eigenlijk doen wij in Nederland veel te weinig met dit soort wijnen. Ik zou willen dat ik al deze combinaties eens uit kon proberen!

Tot slot had ik de wijn nog kunnen beschrijven. Dan zou het op de klassieke manier iets worden als: in de geur ontdek je rood fruit, vooral frambozen en aardbeien; de smaak is fris, met duidelijke aanwezige sporen van botrytis. Ik heb geprobeerd dat te beschrijven, maar dat vind ik erg lastig. Misschien komt een bittertje nog het meest in de richting, of iets van heel bittere chocolade. Ik had iets kunnen toevoegen over het bewaarpotentieel: je kunt de wijn 10 tot 15 jaar bewaren. Dat houdt geen mens echter uit, hij smaakt nu al zo goed!
En als ik een wat modernere benadering had gekozen, had ik gezegd: dit is een wijn voor slechts twee personen: jij en je partner, na een rustig dineetje, waarna je nog even in de tuin met het laatste drupje gaat nagenieten. Van zo’n wijn laat je niemand meegenieten, die drink je helemaal lekker samen op.

Categorie: En verder.... Tags: Oostenrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in