• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Poolse Riesling, Adoria 2010

14 september 2011 door Mariëlla Beukers

Gisteren was hij eindelijk aan de beurt, de fles Poolse Riesling die mijn ouders voor ons meenamen. Op het etiket is vermeld Adoria 2010, Riesling, Zachowice, Polska, 10% alcohol.

Kleur: bleekgeel

Geur: citrus, licht tropisch, wat groene ondertonen. Mij deed hij erg aan de Tsjechische Rieslings denken die ik afgelopen dagen proefde.

Smaak: droog, geen restzoet, tikje kaal, veel zuren, weinig fruit, niet in balans; de zuren domineren de wijn. Weinig Riesling-karakter te ontdekken

Totaal oordeel: spannend om een wijn uit Polen te kunnen proeven, maar helaas, we waren niet geboeid. Veel meer is er eigenlijk niet over te zeggen. Gelukkig is er een website met informatie over Adoria Vineyards. Het blijkt een project te zijn van een Amerikaan, Mike Whitney, die sinds 1995 in Polen woont. Hij legde een moderne wijngaard en ‘winery’ aan in de buurt van Wroclaw en plantte pinot noir, chardonnay, riesling en bacchus. De wijngaarden liggen ongeveer op dezelfde hoogte als Saale-Unstrut en Dresden, maar veel oostelijker.

Verdere informatie over bodem en klimaat  is er niet op de website, al vertelt het verhaal wel dat Mike lang gezocht heeft naar de ideale locatie én dat hij van plan is topkwaliteit Riesling, Pinot Noir en Chardonnay te maken. Ik vrees dat Adoria nog wel even te gaan heeft voor het zover is! Maar het blijft altijd leuk zo’n bijzonder product te proeven. Wie weet als ik over een aantal jaar nog eens zo’n fles in handen krijg.

 

Categorie: Proeven Tags: Adoria Vineyards, Polen, Riesling

Lees Interacties

Reacties

  1. Hans Hagemans zegt

    14 september 2011 om 20:05

    Beste Mariëlla,
    gisteren aten we een uitgebreide rijsttafel en dronken er een Gewuerztraminer bij van Simonsig en een van Zevenwacht beide Zuid-Afrika. Een huwelijk!
    Ook heel mooi bij de rijsttafel en goedkoper is de Colombard. Nergens kan ik in NL een leverancier vinden . Er zijn wel blends op de markt, maar ik zoek een monocépage.
    Heb jij goede raad?

    Hans Hagemans

  2. Mariëlla Beukers zegt

    22 september 2011 om 17:37

    Dag Hans, sorry dat het even duurde, je bericht raakte even uit het zicht. Colombard, tsja, dat weet ik uit mijn hoofd niet zo. Maar goede producenten zijn zeker de familie Grassa uit de Gascogne, van Domaine du Tariquet. Google eens op die naam, of kijk op http://www.wijninfo.nl in de Wijndatabase. Daar vind je alle in Nederland geïmporteerde wijnen.
    En wat dacht je overigens van een Elzasser Gewurztraminer, of eentje uit Oostenrijk of Duitsland? Daar heb ik wel tips over voor je!
    Groetjes,
    Mariëlla

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in