• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Riesling van Eva Clüsserath

9 november 2006 door Mariëlla Beukers

Een doordeweekse dag, met een doordeweeks programma. Je hebt een uurtje om te koken, nog een uurtje om het te verwerken en daarna weer een vergadering van acht tot tien. Wakker blijven na de werkdag is dus wel gewenst. Wat eet je dan, en wat drink je erbij?

Het Odinpakket bevatte zuurkool afgelopen vrijdag. Op zaterdag en zondag paste de zuurkool niet, op maandag, woensdag en donderdag kostte het te veel tijd om zuurkool klaar te maken en op vrijdag komt de nieuwe Odintas. Dus: afgelopen dinsdag aten we zuurkool!

Het werd Elzasser zuurkool, een ovenschotel met plakjes aardappel, geraspte wortel (zoet!), katenspek en plakjes rookworst. Alles bij elkaar een combinatie die vraagt om wijn, bij voorkeur met hoge zuren (om tegen de zuurkool op te kunnen) en wat zoet, voor de balans.
Gelukkig hadden we nog een veelbelovende Riesling staan, Vom Schiefer trocken 2005 van Weingut Ansgar Clüsserath uit Trittenheim aan de Moezel. De wijn had 12% alcohol, dus als je hem bij het eten drinkt, is er een goede kans dat je tijdens de avondvergadering nog wel wakker blijft.

Ik proefde de wijn al op Riesling & Co., en vond hem toen vrij streng. Ik twijfelde enigszins of deze wijn bij de zuurkool zou passen. Maar dat pakte geweldig uit. Het was precies de wijn die we zochten voor de avond: aromatisch maar niet tè, goede balans van zoet en zuur, kon prima tegen de zuurkool op en smaakte als aperitiefje ook nog eens uitstekend. Een wijn die een nadere introductie waard is dus.

Op het Weingut Ansgar Clüsserath heeft dochter Eva (ik schat haar zo midden twintig) inmiddels het wijnmaken van vader Ansgar overgenomen. En met groot succes. Eva heeft in het beroemde Geisenheim wijnbouw gestudeerd en is een exponent van de jonge garde die in Duitsland momenteel de toon zet. Autoriteiten als de GaultMillau-gids en Duitslandkenner Stuart Pigott hebben haar wijnen al opgemerkt. Doel van Eva en haar eveneens nog steeds actieve ouders is het mineralige karaker van de ‘Schiefer’-bodem te verenigingen met het fruitige karakter van de druif en dat tot uiting te laten komen in de wijn. Dat is een hele mond vol, maar als je de wijn proeft, begrijpt je het wel. Je proeft de warme zon op de leisteen (Schiefer), je proeft de rijpe druiven.

Bijzonder aan de genoemde Vom Schiefer is dat de wijn lang op zijn eigen gist rijpt, in houten vaten. Dit maal geen nieuwe eiken vaten die voor vanillesmaak zorgen, maar oude, grotere vaten – voeders – die geen overheersende aroma’s meer aan de wijn afstaan. Normaal wordt voor fruitige witte wijnen de wijn snel na het einde van de gisting afgepompt van het bezinksel van dode gistcellen en resten vaste stof. Bij Eva Clüsserath mag dat bezinksel veel langer in contact blijven met de wijn, wat een zeer aromatische en volle wijn oplevert.

Deze ‘Riesling sur Lie’ is wat ons betreft een van de geslaagdste Duitse wijnen die wij de afgelopen maanden hebben geproefd. Het zal zeker niet de laatste fles zijn die wij van Eva Clüsserath hebben geopend. En voor de prijs hoeven we het ook al niet te laten: voor € 8,50 heb je een uitstekende fles wijn in handen, die je zonder problemen op ieder gewenst moment kunt openen.

De wijnen van Clüsserath zijn bij diverse speciaalzaken in Nederland verkrijgbaar.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Martine zegt

    7 april 2009 om 19:51

    Leuk! Wij hebben 2 weken geleden bij Ansgar Clüsserath in Trittenheim aangebeld. Helaas stond (vermoedelijk Eva) op het punt om weg te gaan. We hebben na een megakorte proefsessie op de gok wat flessen gekocht. Thuis verder proeven…

    Groetjes,
    Martine

  2. Mariëlla zegt

    7 april 2009 om 19:59

    Dat gaat niet tegenvallen, denk ik!
    Leuke bestemming voor je huwelijksreis, trouwens 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in