• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Scherwiller Riesling 2008, Domaine Robert Haag

31 december 2010 door Mariëlla Beukers

9-1-1
De laatste dag van het jaar, en tijd om losse eindjes van 2010 af te handelen. Een zo’n los eindje is de Scherwiller Riesling 2008 van Domaine Robert Haag, die ik eerder dit jaar van startende webwinkel Elzas-wijn ontving en deze week nog in mijn voorraad terugvond.
Elzas-wijn is opgericht door twee levensgenieters die graag de wijnen uit hun geliefde Elzas naar Nederland halen. En dan eigenlijk nog alleen die van de omgeving van het stadje Scherwiller, waar ze inmiddels veel vrienden hebben gemaakt onder de locale producenten én met Nicolas Ramstein, chef en eigenaar van Auberge Ramstein.
Scherwiller ligt ten noordwesten van Sélestat, en net even buiten het bekendste stuk van de Elzasser Weinstrasse – dat tussen Ribeauvillé en Colmar. De wijngaarden liggen er aan de voet van twee burchten, Orthenbourg en Ramstein. Grand Cru’s komen er niet voor, wel gewoon lekkere wijnen, uiteraard van riesling, maar ook van de overige Elzasser druiven.
riesling-scherwiller-id3Op zoek naar een lekker glas bij een simpel maal van spruitjes, hertenburger en aardappelkroket, trof ik de Riesling van Haag, in een hoekje van mijn voorraadkast. Zoals dat gaat, ging de fles al open tijdens het koken. Vaak vind ik een glas wijn veel lekkerder vóór het eten, tijdens het hakken en snijden, dan erbij. Zo was het ook dit keer; ik moest oppassen dat er nog iets in de fles zat voor bij het eten, zo lekker makkelijk dronk deze Riesling weg. Niet overdadig aanwezig, maar zeker geen eendagsvlieg. Gewoon lekker ontspannen genieten. Bloemig en mineraal in de neus, vol, fruitig en levendig in de mond, met die typische indruk van ananas uit blik die ik wel vaker herken bij gewone Riesling.
h1Domaine Robert Haag is een familiebedrijf dat in de jaren ’60 van de 20ste eeuw volledig overgeschakeld is op wijnbouw. Voor die tijd was de druivenstok slechts één van de vele gewassen die geteeld werden en werden de druiven verkocht. Inmiddels worden diverse Rieslings gemaakt (50% van de productie), naast andere witte wijnen, crémant en rode wijn. In de 18e-eeuwse kelder liggen grote houten vaten naast roestvrijstalen tanks, en wordt gewerkt met moderne apparatuur voor de diverse stadia van het vinificatieproces. Het domein verzorgt rondleidingen en proeverijen.
De wijnen van Robert Haag zijn verkrijgbaar via Elzas-wijn.nl, prijs van de Scherwiller Riesling 2008 is circa 10 euro. Een prima prijs voor een lekker glas!

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in