• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Spätburgunder Trocken 2005, Weingut Winter

14 mei 2009 door Mariëlla Beukers

Een fles Spätburgunder Trocken 2005 kwam onlangs op mijn weg, met een verzoekje erbij van de importeur: of ik eens wilde kijken wat ik van de houdbaarheid van de wijn vond? Kon hij nog wat langer liggen, of moest hij nu op? Wat was mijn mening? Grappig genoeg was ik net bezig met nieuwe wijnweetjes rondom het bewaren van wijn voor nummer 4 van Taste!, dus zo kon ik mijn uitspraken over rode wijn gelijk even testen….

Het betrof een Spätburgunder uit Dittelsheim in Rheinhessen, het forse wijngebied zuidelijk en westelijk van de Rijn, onder het stuk rivier dat halverwege Duitsland van oost naar west loopt. Maker is Stefan Winter, lid van Message in a Bottle, een club van de 20 meest ambitieuze, meestal jonge, wijnmakers van Rheinhessen. Wijnschrijver en Duitsland-kenner Stuart Pigott is een groot liefhebber van Winter’s wijnen.

De druiven voor deze wijn komen grotendeels van de Leckerberg, direct ten noorden en westen van Dittelsheim. De helling ligt op het zuid/zuidoosten. De druivenstokken zijn ongeveer 15 jaar oud. Alle druiven worden met de hand geplukt. Fermentatie duurt een week en vindt plaats op de schillen. Daarna worden de druiven geperst en in 300 en 500 liter grote houten vaten gepompt. Hiervan is rond de 30% nieuw, de rest is een mix van twee, drie en vier jaar oud. De wijn heeft daar 20 maanden in gerijpt alvorens in de fles te gaan. Op dit moment wordt op het Weingut de jaargang 2007 gebotteld.

Nico en ik vonden het een uitstekende wijn, die echter niet beter zal worden van verder bewaren. Je kon proeven dat er veel fruitigheid in de wijn aanwezig was geweest, maar dit was toch wel naar de achtergrond verdrongen. We zouden hem liever fruitiger en dus jonger gedronken hebben. De tannines waren mooi afgerond, de zuren in balans, de invloed van houtrijping wel merkbaar maar heel mooi geïntegreerd in de wijn. Nu drinken leverde een prima wijnervaring, langer bewaren zou de wijn misschien zelfs wel verslechterd hebben. Opvallend was nog dat de wijn een vrij hoog alcoholpercentage had, 14,5%, maar dat je daar weinig ‘last’ van had.

Voor de wijnweetjes heb ik geschreven dat 90% van alle wijn tegenwoordig gemaakt wordt om binnen één, maximaal twee jaar na botteling te drinken. Verder heb ik geschreven dat droge rode wijn in verband met de tannines vaak iets langer bewaard kan worden dan wit. Deze Spätburgunder 2005 was gebotteld in 2007, en zat inmiddels twee jaar in de fles. Mijn weetjes gaan dus voor deze fles in ieder geval op!

Spätburgunders en andere wijnen van Weingut Winter worden geïmporteerd en verkocht door Noordwest Wijn.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland, Vinifera Tekst

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in