• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Stark-Condé Three Pines Cabernet Sauvignon

31 maart 2014 door Mariëlla Beukers

CondeDé grote vraag is: waarom tref ik zo vaak slechte Zuid-Afrikaanse wijn, als er ook zulke goede bestaat?! Krijg je een relatiegeschenk zo rond de feestdagen, dan is het nooit een mooie fles van een kwaliteitsimporteur, maar veel te vaak Zuid-Afrikaans bocht in de trant van Kaapse Pracht. Waarom nu niet eens een wijn als de Stark-Condé Three Pines Cabernet Sauvignon 2010, die ik recent van South African Tourism ontving? Is dat dan toch weer die bekende Hollandse ‘zunigheid’? Jammer, jammer, jammer….

Met een Facebook-actie getiteld Mijn Wijnreis probeerde South African Tourism in maart onder het grote publiek de interesse in Zuid-Afrika en Zuid-Afrikaanse wijn te stimuleren. Je kon je eigen wijnetiket ontwerpen, waarmee een filmpje werd gemaakt dat verspreid werd via Facebook. Het enige jammere aan dat filmpje was dat je geen reis kon winnen naar Zuid-Afrika, maar ‘slechts’ een wijnproeverij in Nederland. Ook leuk natuurlijk, maar toch… 😉

Cabernet Sauvignon
Enfin, om mij te stimuleren de boodschap te helpen verspreiden, ontving ik een fles rode Zuid- Afrikaanse wijn, Three Pines Cabernet Sauvignon 2010 van wijnhuis Stark-Condé. En deze fles heeft mijn vertrouwen in de Zuid-Afrikaanse wijn weer helemaal hersteld (al wist ik natuurlijk wel dat er goede wijn uit onze voormalige Kaapkolonie komt. Ik heb bijvoorbeeld bij Winematters prima voorbeelden geproefd).

Wat een kanjer was deze Cabernet Sauvignon! Fris-rokerig in de neus, met veel kersen. Kruidig en pittig van smaak, met  prachtige houttonen en een chocolade-impressie in de mond waar je U tegen zegt. Alsof je een stuk topkwaliteit melkchocolade aan het wegzuigen was. Zijdezacht op de tong, krachtig en soepel, intens en met een lange afdronk. Bij Stark-Condé weten ze hoe ze iemand moeten verleiden! Wel even wat eerder opmaken, en ervan genieten bij een lekker stuk ‘braai’ (rund of wild bijvoorbeeld).

Stark-Condé
Gedurende 15 jaar verdiende José Condé (VS) zijn sporen in de wereld van kunst en design. In 1997 vertrok hij met vrouw en kinderen naar Zuid-Afrika, waar hij samen met zijn schoonvader Hans Schroder het wijnbedrijf Stark-Condé oprichtte. Al met zijn eerste wijn had Condé succes; deze kreeg vijf sterren van John Platter, dé Zuid-Afrikaanse wijnautoriteit.

De wijngaarden voor deze premiumwijn liggen in de Jonkershoek Valley, Stellenbosch, op de Oude Nektar Farm, 270 tot 290 meter boven zee. De bodems bestaan uit graniet en zijn goed gedraineerd. Er wordt in Stellenbosch al sinds de 17e eeuw wijn gemaakt; na een aarzelend begin door de VOC maakten latere, Franse, immigranten hier wijn en is het gebied in de 20ste en 21ste eeuw uitgegroeid tot een van de beroemdste van de Zuid-Afrikaanse wijnregio’s. Als je naar Zuid-Afrika afreist, een echte must-visit!

Helaas heb ik niet kunnen achterhalen waar deze kanjer in Nederland te koop is. Misschien dat South African Tourism dat nog even kan aanvullen?

Categorie: Proeven Tags: cabernet sauvignon, Jonkershoek, Stark-Condé, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in