Puur vond ik hem al lekker, maar mijn favoriete mix is toch met ijs, tonic en een schijfje sinaasappel. De afgelopen warme middagen heb ik tijdens het borreluur genoten van een nieuwe vermut, geïmporteerd door Saborpuro. La Vermut van La Picatería is een onversterkte vermout geproduceerd in Granada, samengesteld uit een droge witte wijn, een zoete Pedro Ximenez en meer dan 30 botanicals. De wijnen komen deels uit de omgeving van Jerez, deels uit Montilla-Moriles, bij Cordoba. Per jaar kan de samenstelling verschillen. Mijn fles was gemaakt met wijnen uit 2014; de blend rijpte meer dan 14 maanden op houten vaten.
Vooral dat niet-versterkte (desondanks toch nog 14,8% alcohol) is me erg goed bevallen: het maakte de vermut lekker fris en goed drinkbaar. Daarnaast vielen de pittige kruiden op, met tijm en zoethout duidelijk aanwezig in geur en smaak. Vermut is weliswaar een ‘jonge’ drank, zeker in Spanje, maar zoals deze uit Granada is gemaakt, niet versterkt, kun je je voorstellen hoe eeuwen geleden allerhande kruidenwijnen smaakten. Dus ook een beetje een historische wijn, voor mij!
Klein familiebedrijf
Importeur Cecile van Berkum van Saborpuro over haar nieuwe aanwinst: “Op een van mijn zoektochten naar authentieke ambachtelijke producten kwam ik dit kleine familiebedrijf in Granada tegen. Ik was direct onder de indruk van de zuivere stijl en het unieke karakter van deze vermut. Hij is zuiver, rijk van smaak en fris. Vermut is een relatief onbekende drank in Nederland en België en leent zich goed om te mixen of om puur te drinken.”
Een blijvertje, wat mij betreft, deze La Vermut. Voor die momenten dat je even vanuit de luie (tuin)stoel naar Spanje wilt reizen, met wat olijven en tapas onder handbereik.