• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Wagner-Stempel Frühburgunder 2007

19 oktober 2009 door Mariëlla Beukers


Bij Wijnhandel Jan van Breda proefde ik hem al, vorige week dronken Nico en ik samen een fles. Het gaat hier om de Frühburgunder 2007 van Wagner-Stempel, bij een stukje ossenhaas met morieljes, stoofperen en aardappelpuree.
Jammer dat die zondag al weer ruim een week geleden is, want wat een prachtige wijn was dat. Vol, sappig, fruitig, krachtig, en toch fris, met gelukkig minder alcohol dan we wel eens eerder van Wagner-Stempel ophebben, en overheerlijk bij dit recept. In de neus aroma’s van bramen en zware kersen, in de mond veel rijp fruit, met mooi geïntegreerde houttonen en stevige maar prettige tannines. En toch is dit ‘maar’ een Gutswein, de onderste sport van de kwaliteitsladder van Wagner-Stempel. Hoewel, ‘maar’ is niet terecht: Gutsweine zijn natuurlijk het visitekaartje. Een goede Gutswein is een goede binnenkomer, en zet de toon voor de kwaliteiten die daar nog op volgen.

Wagner-Stempel is een weingut in Rheinhessen, waar riesling en silvaner de dienst uitmaken. Rode rassen vormen maar 30% van de aanplant in Rheinhessen, en frühburgunder maar weer een fractie daarvan. Ik wist eigenlijk niet eens dat er frühburgunder buiten de Ahr voorkwam.
Na mijn bezoekje aan het Frühburgunder Forum daar, ben ik deze vroegrijpende variant op spätburgunder een beetje uit het zicht verloren, op die ene fantastische fles van Jean Stodden na. Gelukkig ligt er nog wat in de wijnkast. Hoogste tijd om weer eens aandacht aan dit intrigerende druifje te besteden, en mooie combinaties te gaan maken met het wild van de Hoge Veluwe dat we besteld hebben. Wordt vervolgd!

Foto: overgenomen van de Flickr photostream van Winzerblog

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Jacob Molendijk zegt

    19 oktober 2009 om 10:38

    Even Google geraadpleegd, in de Ahr is er, mede door Slowfood, de nodige bekendheid voor de Frühburgunder ontstaan maar de meeste aanplant is er in Rheinhessen en de Pfalz.
    zie
    http://de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%BChburgunder#Anbaugebiete

  2. Martine zegt

    19 oktober 2009 om 11:02

    Wat leuk om te lezen. Gisteravond vroeg mijn man 'heb je nog wat lekkers?' Liefst een fruitige rode, geen krachtpatser. Mijn voorstel was deze wijn hier beschreven en we vonden het allebei heerlijk en ik kan me dan ook helemaal in je verhaal vinden.
    Groetjes,
    Martine

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in