Een van de leukste dingen van grote proeverijen is de mogelijkheid kennis te maken met onbekende(re) druivenrassen. Van xarel.lo had ik wel eens gehoord, maar kende de Catalaanse witte druif alleen uit de assemblage van cava. Vandaag kreeg ik echter de kans een frisse stille wijn van xarel.lo te proeven, van Celler Pardas in Torrelavit, in de Alt Penedes. Deze Xarel.lo Blanco 2006 werd geserveerd op de Spaanse proeverij van Vinites in het Amersfoortse Bergpaviljoen, en was vergezeld van een verrukkelijk stukje inktvis gevuld met ei en tomaat.
De druiven voor de Xarel.lo van Pardas ondergaan een inweking van 12 uur op 8°C; voor de alcoholische gisting (2 maanden) en de rijping (6 maanden) worden eiken vaten gebruikt, wat duidelijk in de aroma’s naar boven komt. Gelukkig overheerst dit hout echter niet, zodat ook de fraaie fruitaroma’s van de druif tot uiting kunnen komen: citrus en meloen, met wat zachte groene kruiden als venkel en heel licht eucalyptus. In de mond is de wijn heel fris, met aangenaam zachte zuren; de wijn kwam bovendien nog verder tot leven bij het stukje inktvis.
In de Penedes, de streek ten westen van Barcelona die vooral bekend is om zijn cava, is de xarel.lo inheems en vormt er zelfs bijna 30% van de aanplant (aldus Jancis Robinson in Vines, Grapes and Wines van 1997). Bij Pardas zijn ze ervan overtuigd dat de xarel.lo, één van de meest authentieke druiven van Catalonië, groot potentieel heeft, zelfs om te ouderen. In de xarel.lo komt de bodem en het klimaat van (Alt) Penedes tot uiting zoals in geen enkele andere witte variëteit. Bovendien trachten Ramon Parera en Jordi Arnan in hun samenwerkingsproject Pardas ook de tradities van de streek te eren, wat zich onder andere uit in de keuze van de druivenrassen, de restauratie van de oude wijnboerderij op Finca Can Comas en het respect waarmee zij het land bewerken.
In een tijd dat lokale druivenrassen steeds grotere populariteit krijgen, is deze xarel.lo wat mij betreft een gouden vondst; de wijn verdient het verder bekend te worden!
Foto’s: etiket Xarel.lo 2006; Ramon Parera (links) licht zijn Xarel.lo toe.
N.B. Waarom staat dat puntje daar in het woord xarel.lo? In het Spaanse wordt ll uitgesproken als lj. Als er dubbel l uitgesproken moet worden, komt er een puntje tussen de twee letters. Het is dus xarello, niet xareljo.
Anonymous zegt
Je raakt weer de kern, het is inderdaad een mooie gastronomische wijn.
Spanje heeft dus wel goede witte wijn…
Gezellig om je weer te zien, tot snel?
Groeten Annelies
Anonymous zegt
Bedankt voor de opmerkingen over de Xarel.lo 2006 van Pardas, ik heb het gekocht maar nog niet geproefd :-P. De Xarel.lo is inderdaad een Catalaanse druif maar wat je niet precies goed hebt uitgelegd is in welke taal de “l.l” bestaat en dat is Catalaans, niet Spaans. Groeten.