• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Xarel.lo Blanco 2006, Celler Pardas

8 september 2008 door Mariëlla Beukers

Een van de leukste dingen van grote proeverijen is de mogelijkheid kennis te maken met onbekende(re) druivenrassen. Van xarel.lo had ik wel eens gehoord, maar kende de Catalaanse witte druif alleen uit de assemblage van cava. Vandaag kreeg ik echter de kans een frisse stille wijn van xarel.lo te proeven, van Celler Pardas in Torrelavit, in de Alt Penedes. Deze Xarel.lo Blanco 2006 werd geserveerd op de Spaanse proeverij van Vinites in het Amersfoortse Bergpaviljoen, en was vergezeld van een verrukkelijk stukje inktvis gevuld met ei en tomaat.

De druiven voor de Xarel.lo van Pardas ondergaan een inweking van 12 uur op 8°C; voor de alcoholische gisting (2 maanden) en de rijping (6 maanden) worden eiken vaten gebruikt, wat duidelijk in de aroma’s naar boven komt. Gelukkig overheerst dit hout echter niet, zodat ook de fraaie fruitaroma’s van de druif tot uiting kunnen komen: citrus en meloen, met wat zachte groene kruiden als venkel en heel licht eucalyptus. In de mond is de wijn heel fris, met aangenaam zachte zuren; de wijn kwam bovendien nog verder tot leven bij het stukje inktvis.

In de Penedes, de streek ten westen van Barcelona die vooral bekend is om zijn cava, is de xarel.lo inheems en vormt er zelfs bijna 30% van de aanplant (aldus Jancis Robinson in Vines, Grapes and Wines van 1997). Bij Pardas zijn ze ervan overtuigd dat de xarel.lo, één van de meest authentieke druiven van Catalonië, groot potentieel heeft, zelfs om te ouderen. In de xarel.lo komt de bodem en het klimaat van (Alt) Penedes tot uiting zoals in geen enkele andere witte variëteit. Bovendien trachten Ramon Parera en Jordi Arnan in hun samenwerkingsproject Pardas ook de tradities van de streek te eren, wat zich onder andere uit in de keuze van de druivenrassen, de restauratie van de oude wijnboerderij op Finca Can Comas en het respect waarmee zij het land bewerken.

In een tijd dat lokale druivenrassen steeds grotere populariteit krijgen, is deze xarel.lo wat mij betreft een gouden vondst; de wijn verdient het verder bekend te worden!

Foto’s: etiket Xarel.lo 2006; Ramon Parera (links) licht zijn Xarel.lo toe.

N.B. Waarom staat dat puntje daar in het woord xarel.lo? In het Spaanse wordt ll uitgesproken als lj. Als er dubbel l uitgesproken moet worden, komt er een puntje tussen de twee letters. Het is dus xarello, niet xareljo.

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    9 september 2008 om 05:29

    Je raakt weer de kern, het is inderdaad een mooie gastronomische wijn.
    Spanje heeft dus wel goede witte wijn…
    Gezellig om je weer te zien, tot snel?
    Groeten Annelies

  2. Anonymous zegt

    6 april 2009 om 20:22

    Bedankt voor de opmerkingen over de Xarel.lo 2006 van Pardas, ik heb het gekocht maar nog niet geproefd :-P. De Xarel.lo is inderdaad een Catalaanse druif maar wat je niet precies goed hebt uitgelegd is in welke taal de “l.l” bestaat en dat is Catalaans, niet Spaans. Groeten.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in