• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: zomerwijnen uit Rueda

26 juli 2015 door Mariëlla Beukers

RuedaMijn vakantie is al weer even geleden. En nu de hele buurt naar verre oorden lijkt getrokken, de stations en treinen uitgestorven zijn en het openbare leven zich in slow motion voltrekt, krijg ik ook weer de kriebels. Lekker in zee duiken vanaf een rotsig strandje, of nippen aan een glas wijn op een beschaduwd, mediterraan terras, met uitzicht op een gezellig plein, daar zou ik nu wel zin in hebben. Het zit er niet in, helaas. Gelukkig heb ik wel een tuin, en die biedt vandaag volop zon. En aan dat glas wijn kan ik ook zeker wat doen.

Zomerwijnen zijn er namelijk genoeg in Nederland, bijvoorbeeld de witte wijnen uit de Spaanse DO Rueda. Dit herkomstgebied ligt in Castilla y Léon, ten noordwesten van Madrid. De wijngaarden liggen er aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte op ongeveer 700-850 meter hoogte. ’s Zomers zijn de nachten er koud, de dagen bloedheet. De extreme verschillen in dag en nachttemperaturen zorgen ervoor dat de verdejo, sauvignon blanc en viura-druiven geoogst kunnen worden met voldoende frisse zuren. Rueda is daarom een van de belangrijkste Spaanse gebieden voor witte wijn. Er wordt bovendien veelal ’s nachts geoogst. Het fruit krijgt na de pluk geen daglicht meer te zien en verdwijnt in gekoelde containers die rechtstreeks naar de pers gebracht worden. Oxidatie wordt hiermee zo veel mogelijk uitgesloten. Na een maand of drie worden de jonge wijnen gebotteld, waarna ze hun reis naar de consument beginnen. Die vindt vervolgens fruitige, volle wijnen in de fles, met mooie zuren, een bittertje in de afdronk en aroma’s van citrus, groene heg, groene kruiden en veel fruit.

garci_grande_ruedaNeem bijvoorbeeld de Garci Grande Verdejo Viura 2014, voor slechts € 6,50 bij Still Sparkling te koop. Fris kruidig van geur, groene kruiden; in de mond licht prikkelend, vol en kruidig met een likje vettigheid. Heel zuiver, levendig en een bittertje in de afdronk. Gewoon heel erg lekker!

Of de Marqués de Riscal Sauvignon 2014, € 9,99 bij Gall en Gall. Ook al zo lekker levendig, met wat tropisch fruit, passievrucht en toch ook weer frisse groene tonen. Uiteraard stevige zuren en heerlijk bij de mosselen!

De meeste Rueda’s vergisten en rijpen in roestvrijstalen tanks. Steeds vaker zie je echter ook wijnen die gerijpt hebben op houten vaten, zoals de Carraviñas Barrel Fermented 2014 van Bodega Felix Cachazo (€ 12,95 bij Anfors). Deze wijn van 100% verdejo mocht na de vergisting zes maanden rijpen op Frans, Amerikaans en Hongaars eiken, op de lies. Bovendien werd er wekelijks even stevig geroerd in het vat (battonage), wat nog extra volheid en vettigheid aan de wijn geeft. Dit is absoluut niet mijn stijl witte wijn, maar hij was wel uitstekend gemaakt. Intense geuren en smaken van tropisch fruit en kruidig getoast hout. Mooie zuren, en een lange afdronk. Wat mij betreft eerder een herfstwijnen dan een zomerwijn. Maar die herfst komt er ook wel weer aan…

Categorie: Proeven Tags: Rueda, Sauvignon Blanc, verdejo, viura

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in