Mijn vakantie is al weer even geleden. En nu de hele buurt naar verre oorden lijkt getrokken, de stations en treinen uitgestorven zijn en het openbare leven zich in slow motion voltrekt, krijg ik ook weer de kriebels. Lekker in zee duiken vanaf een rotsig strandje, of nippen aan een glas wijn op een beschaduwd, mediterraan terras, met uitzicht op een gezellig plein, daar zou ik nu wel zin in hebben. Het zit er niet in, helaas. Gelukkig heb ik wel een tuin, en die biedt vandaag volop zon. En aan dat glas wijn kan ik ook zeker wat doen.
Zomerwijnen zijn er namelijk genoeg in Nederland, bijvoorbeeld de witte wijnen uit de Spaanse DO Rueda. Dit herkomstgebied ligt in Castilla y Léon, ten noordwesten van Madrid. De wijngaarden liggen er aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte op ongeveer 700-850 meter hoogte. ’s Zomers zijn de nachten er koud, de dagen bloedheet. De extreme verschillen in dag en nachttemperaturen zorgen ervoor dat de verdejo, sauvignon blanc en viura-druiven geoogst kunnen worden met voldoende frisse zuren. Rueda is daarom een van de belangrijkste Spaanse gebieden voor witte wijn. Er wordt bovendien veelal ’s nachts geoogst. Het fruit krijgt na de pluk geen daglicht meer te zien en verdwijnt in gekoelde containers die rechtstreeks naar de pers gebracht worden. Oxidatie wordt hiermee zo veel mogelijk uitgesloten. Na een maand of drie worden de jonge wijnen gebotteld, waarna ze hun reis naar de consument beginnen. Die vindt vervolgens fruitige, volle wijnen in de fles, met mooie zuren, een bittertje in de afdronk en aroma’s van citrus, groene heg, groene kruiden en veel fruit.
Neem bijvoorbeeld de Garci Grande Verdejo Viura 2014, voor slechts € 6,50 bij Still Sparkling te koop. Fris kruidig van geur, groene kruiden; in de mond licht prikkelend, vol en kruidig met een likje vettigheid. Heel zuiver, levendig en een bittertje in de afdronk. Gewoon heel erg lekker!
Of de Marqués de Riscal Sauvignon 2014, € 9,99 bij Gall en Gall. Ook al zo lekker levendig, met wat tropisch fruit, passievrucht en toch ook weer frisse groene tonen. Uiteraard stevige zuren en heerlijk bij de mosselen!
De meeste Rueda’s vergisten en rijpen in roestvrijstalen tanks. Steeds vaker zie je echter ook wijnen die gerijpt hebben op houten vaten, zoals de Carraviñas Barrel Fermented 2014 van Bodega Felix Cachazo (€ 12,95 bij Anfors). Deze wijn van 100% verdejo mocht na de vergisting zes maanden rijpen op Frans, Amerikaans en Hongaars eiken, op de lies. Bovendien werd er wekelijks even stevig geroerd in het vat (battonage), wat nog extra volheid en vettigheid aan de wijn geeft. Dit is absoluut niet mijn stijl witte wijn, maar hij was wel uitstekend gemaakt. Intense geuren en smaken van tropisch fruit en kruidig getoast hout. Mooie zuren, en een lange afdronk. Wat mij betreft eerder een herfstwijnen dan een zomerwijn. Maar die herfst komt er ook wel weer aan…