Het komende jaar heb ik iedere dag iets leuks te lezen: een heerlijk recept mét interessante weetjes over de ingrediënten, uit het pas verschenen Liever Lokaal. In dit zeer fraai uitgegeven kookboek brachten Annette van Ruitenberg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn 365 recepten bij elkaar, voor elke dag één. Er wordt gekookt met ingrediënten uit het seizoen én uit Nederland. Boerenkool met worst op 12 december bijvoorbeeld, of gans met Kerstmis. Ook staat het boek vol met leuke voedselhistorische informatie. Als ik het boek willekeurig opensla, op 4 april bijvoorbeeld, vind ik de herkomst van het woord ‘julienne’, heel fijn gesneden reepjes groente, vlees, vis of gevogelte. Het verwijst naar de voornaam, Julien, van de kok die rond 1800 een bijzondere snijtechniek had!
Een ander leuk détail: als er wijn gebruikt wordt, zoals op 19 december, wordt Nederlandse wijn aangeraden. Jammer alleen dat de informatie die over Nederlandse wijn wordt gegeven verouderd is, en overgenomen lijkt te zijn van Wikipedia. Maar verder: prima dat er ook aandacht is voor Nederlandse wijn, en nu eens niet in een boek waar chefs gerechtjes beschrijven die toch niemand maakt.
Liever Lokaal heeft een voorwoord door Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food International. Vanuit de Slow Food-gedachte komt ook de inspiratie voor het boek, en de drie schrijvers zijn nauw verbonden met de beweging. Na het voorwoord volgen twee inleidingen, over lokaal eten, het kookplan etc.. en daarna de 365 recepten. Iedere dag is één pagina en geeft één recept.
Ik sluit af met het recept voor morgen, 8 december, waar bovendien een en ander wordt verteld over het ontstaan van Boeren-Leidse kaas.
Gegratineerde aardappels en pastinaak met Boeren-Leidse sleutelkaas
uit: Liever Lokaal
Olijfolie, 300 gram aardappels, pastinaak, grof zeezout, versgemalen peper en 100 gram Boeren-Leidse sleutelkaas
Verhit de oven tot 180 C. Vet een ovenschaal in met olie. Schil de aardappels en de pastinaak en snijd ze in gelijke stukken. Doe deze in de voorbereide ovenschaal, meng alles goed met de hand en voeg zeezout en peper toe. Zet de schaal in de oven. Het kan zeker een uur duren voordat aardappels en pastinaak gaar zijn. Schep ze zo nu en dan om zodat alle kanten goed kunnen garen. Voeg een half uur voor het serveren de blokjes sleutelkaas toe en laat ze smelten.
Annette van Ruitenberg, Réne Zanderink en Elsje Bruijnesteijn, Liever Lokaal, Fontaine Uitgevers, ISBN 97890 5956 489 3, prijs tot 1 februari 2015 € 34,95, daarna € 39,95.