Onlangs riepen we jullie hulp in voor een wijn-spijscombinatie. Mijn vader had nog een tiental flessen tien jaar oude Gewurztraminer liggen, van Charles Koehly. Ingekocht na een proeverij bij Van Wageningen en de Lange, Nederlands importeur van de heerlijke witte wijnen van Koehly. Vorig weekend hebben we onze keuze gemaakt en een heerlijk diner met de wijn bereid.
De keizer noemen ze hem in de Elzas: de Gewurztraminer (zonder umlaut, dank je Udo, je had volkomen gelijk). Een wijn met een kenmerkende smaak en geur; als je hem eens hebt geproefd, vergeet je hem meestal niet meer. Die enorme smaakrijkdom maakt het ook zo lastig er een goed recept bij te bedenken. In de Elzas drinken ze hem graag bij een stukje Munster kaas, iets wat Paul me ook adviseerde. En inderdaad, daar smaakte deze tien jaar oude droge Gewurztraminer heel erg goed bij. De volle, vette en karakteristieke smaak van de kaas is een fantastische combinatie met de volle, overdadige wijn.
Maar voor het hoofdgerecht hebben we uiteindelijk de Duitse tip opgevolgd. We kozen voor gevogelte: fazant gevuld met sinaasappelen, naar een recept van Gerrit, onze Groene Wegslager. Gerrit adviseerde de fazant te vullen met in kwarten gesneden citroen. Het geheel leg je in een licht ingevette ovenschaal of braadslee, met de borstkant naar beneden. Daarna 45 à 50 minuten braden op een temperatuur van 180 – 190 °C in een voorverwarmde oven. Eventueel op het einde van de braadtijd de fazant nog even keren.
Vanwege de wijn kozen wij voor sinaasappel in plaats van citroen, zodat er wat meer zoet in het smaakpalet kwam. Dat bleek een prima keuze, de fazant werd verrukkelijk!
Bij de fazant maakten we uientaart naar een recept van Sylvia Witteman: de uien gaan op de bodem van de ovenschaal, het deeg, waarin ook mosterd en kaas verwerkt is, gaat er als een tarte tatin overeen. Op deze manier krijg je een bodem die niet soppig is geworden van het uiennat.
Het geheel heeft ons een zeer geslaagde zondagsmaaltijd opgeleverd, wat we graag voor het nageslacht bewaren: gerijpte Gewurztraminer met fazant en uientaart. Klinkt ook wel wat Elzassig, vind je niet?