• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gewurztraminer, fazant en uientaart

19 november 2006 door Mariëlla Beukers

Onlangs riepen we jullie hulp in voor een wijn-spijscombinatie. Mijn vader had nog een tiental flessen tien jaar oude Gewurztraminer liggen, van Charles Koehly. Ingekocht na een proeverij bij Van Wageningen en de Lange, Nederlands importeur van de heerlijke witte wijnen van Koehly. Vorig weekend hebben we onze keuze gemaakt en een heerlijk diner met de wijn bereid.

De keizer noemen ze hem in de Elzas: de Gewurztraminer (zonder umlaut, dank je Udo, je had volkomen gelijk). Een wijn met een kenmerkende smaak en geur; als je hem eens hebt geproefd, vergeet je hem meestal niet meer. Die enorme smaakrijkdom maakt het ook zo lastig er een goed recept bij te bedenken. In de Elzas drinken ze hem graag bij een stukje Munster kaas, iets wat Paul me ook adviseerde. En inderdaad, daar smaakte deze tien jaar oude droge Gewurztraminer heel erg goed bij. De volle, vette en karakteristieke smaak van de kaas is een fantastische combinatie met de volle, overdadige wijn.

Maar voor het hoofdgerecht hebben we uiteindelijk de Duitse tip opgevolgd. We kozen voor gevogelte: fazant gevuld met sinaasappelen, naar een recept van Gerrit, onze Groene Wegslager. Gerrit adviseerde de fazant te vullen met in kwarten gesneden citroen. Het geheel leg je in een licht ingevette ovenschaal of braadslee, met de borstkant naar beneden. Daarna 45 à 50 minuten braden op een temperatuur van 180 – 190 °C in een voorverwarmde oven. Eventueel op het einde van de braadtijd de fazant nog even keren.
Vanwege de wijn kozen wij voor sinaasappel in plaats van citroen, zodat er wat meer zoet in het smaakpalet kwam. Dat bleek een prima keuze, de fazant werd verrukkelijk!

Bij de fazant maakten we uientaart naar een recept van Sylvia Witteman: de uien gaan op de bodem van de ovenschaal, het deeg, waarin ook mosterd en kaas verwerkt is, gaat er als een tarte tatin overeen. Op deze manier krijg je een bodem die niet soppig is geworden van het uiennat.

Het geheel heeft ons een zeer geslaagde zondagsmaaltijd opgeleverd, wat we graag voor het nageslacht bewaren: gerijpte Gewurztraminer met fazant en uientaart. Klinkt ook wel wat Elzassig, vind je niet?

Categorie: Wijn & eten Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in