• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Glas Ambassadeur

14 maart 2009 door Mariëlla Beukers

Ik ben zo iemand die een leuk glazen potje niet weg kan gooien. Komt altijd van pas, redeneer ik dan. Uit Barcelona heb ik bijvoorbeeld een prachtig blauw sodawaterflesje, meegenomen uit een restaurant. Nu pronkt het bij mijn andere blauwe flessen en vaasjes.

Ergens in mijn familie moet er toch een glastik zitten, want ook mijn ouders zijn bevangen door het glasvirus: al jaren struinen ze rommelmarkten en kringloopwinkels af op zoek naar Leerdam-glas. Eerst was het alleen glaswerk van A.C. Copier, inmiddels zijn alle collega’s en opvolgers van deze glaskunstenaar ook in de verzameling opgenomen. En het leukste is natuurlijk op een braderie een lief klein vaasje op te kop tikken van 1 euro, wat dan later thuis een klein topstukje blijkt te zijn. Het gebeurt nog steeds!

In mijn geval gaat de belangstelling niet alleen uit naar verpakkingsglas, maar ook naar de topstukken van voorbije eeuwen. Romeins glas, prachtige wijnglazen uit de Gouden Eeuw of recent nog Tiffany lampenkampen, bewonderd in het Singer Museum te Laren. Uiteraard vind ik wijnglazen en -flessen het interessantst. Ooit wil ik nog eens een mooie reproductie van zo’n Duitse roemer uit de Middeleeuwen kopen. Prachtig.

Wijndrinken uit een glas is voor mij een gegeven, iets wat er gewoon bij hoort. Wijn uit een plastic bekertje smaakt gewoon niet. Ook de glazen wijnfles is de normaalste zaak van de wereld; maar of dat zo blijft? Alternatieve verpakkingen als wijn in een plastic fles, wijn in blik en wijn in een pak rukken op. Zelf ben ik niet zo bang dat dit soort verpakkingen het van glazen wijnflessen zullen overnemen, maar voor andere levensmiddelen ligt dat wat anders. Daarom steun ik van harte het initiatief waar ik onlangs over benaderd ben. De FEVE – European Container Glass Federation (Federatie van Verpakkingsglas) – is de motor achter de Friends of Glass, die met een website en diverse consumentgerichte acties de aandacht op glas willen richten. Glas is beter voor het milieu dan plastic bijvoorbeeld; het is 100% recyclebaar. Glas is ook gezonder voor de mens: glas heeft geen coatings nodig en geeft geen smaak en geur of schadelijke stoffen af aan de levensmiddelen die verpakt zitten in glas. Lees het allemaal maar na op de fraaie en educatieve site Friends of Glass.

Mij is door de Friends of Glass gevraagd of ik Glas Ambassadeur wilde worden. Ik citeer uit de uitnodiging:
“Vandaar dat ik je graag zou willen uitnodigen om bij ons selecte team van ‘Glas Ambassadeurs’ te komen in 2009, een groep artiesten, bloggers op het gebied van eten en drinken en recycling gurus die samenwerken om te
kijken naar het belang van volledig gerecycled glas.”

En dat wilde ik wel. Binnenkort wordt al een eerste activiteit georganiseerd, waarover jullie uiteraard op mijn blog zullen lezen. Ik schijn ook de eerste Nederlandse ambassadeur te zijn, terwijl er in andere landen al meer zijn. Ik ben zeer vereerd met deze benoeming, en zal proberen mijn rol goed in te vullen. Vanaf nu dus op Wijnkronieken regelmatig aandacht voor glas!

Categorie: En verder.... Tags: Glas

Lees Interacties

Reacties

  1. Nico zegt

    15 maart 2009 om 08:46

    “Vanaf nu dus op Wijnkronieken regelmatig aandacht voor glas!” Gevuld uiteraard! 🙂

  2. Yontie zegt

    16 maart 2009 om 11:09

    Hey Mariella
    Gefeliciteerd met je benoeming.

    Yontie

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in