Alweer enige maanden ben ik glasambassadeur. Ik heb al geschreven over eten van glas en plastic, over glas op de rommelmarkt, over wijn in pak of glazen fles. Friends of Glass vraagt mij nu iets te schrijven over wat ik zo inspirerend vind aan glas. Maar voor ik dat doe, wil ik eerst nog wat kwijt. Een dag of wat geleden startte op Foodlog namelijk opnieuw een discussie over de glazen wijnfles versus andere verpakking, dit maal de petfles. Steeds meer wijn wordt in kunststof flessen aangeboden, vooral wijnen die in enorme hoeveelheden door grote wijnmultinationals worden gemaakt. De voordelen voor milieu en transport lijken gigantisch te zijn: veel minder CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Het gewicht van de flessen is veel minder, en ze schijnen nog beter recyclebaar te zijn dan glas ook. Voor het omsmelten van glas is voornamelijk energie nodig, bij het recyclen van kunststoffen komt energie vrij, die weer gebruikt kan worden.
Kan ik met dit soort berichtgeving nog wel glasambassadeur blijven? Ja, dat denk ik eigenlijk, wel. Aandacht vragen voor glas is de moeite waard, zolang je je ogen maar niet sluit voor de negatieve kanten die er ook aan kleven. Glas en plastic kunnen prima naast elkaar bestaan. Ik geef nog altijd de voorkeur aan glas voor een fles wijn die ik een jaar of vijf wil laten liggen. Maar voor die flessen die ik straks meeneem naar de buurtbarbecue wil ik best plastic kopen. En ik heb glazen karaffen voor het water, tijdens wijnproeverijen, maar ook een plastic kan voor in de tuin of op de camping.
Er blijven echter momenten dat er echt alleen glas op tafel komt: ik open regelmatig een mooie – glazen – fles wijn als het hele gezin om de tafel zit, een fles die al enige jaren in onze wijnkast ligt. En die wijn schenk ik dan vaak in een speciaal Riedelglas, zodat de aroma’s van die wijn, een Bordeaux bijvoorbeeld, optimaal tot zijn recht komen.
Dan ben ik gelijk bij wat ik een van de inspirendste glazen voorwerpen vind: de unieke series glazen die de firma Riedel in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld voor diverse wijnen en druivenrassen.
Professor Claus J. Riedel was de eerste ontwerper die ontdekte dat het boeket, de smaak, de balans en de afdronk van een wijn worden beïnvloed door de vorm van de kelk van het glas waaruit de de wijn wordt gedronken. Ruim vijftig jaar geleden startte hij met de ontwikkeling van glazen die recht doen aan verschillende soorten wijn. Dit leidde in 1961 tot de eerste serie glazen die ontwikkeld werd in verschillende vormen en grootten. In 1973 werd de nog altijd beroemde Sommeliers-serie geïntroduceerd, waarin voor diverse grote wijnen – Bordeaux, rode Bourgogne, witte Bourgogne etc.. – een apart glas was ontwikkeld. Zo is het Bourgogneglas veel boller en lager dan het Bordeauxglas.
Het ontwikkelwerk werd daarna voortgezet door zoon Georg, en inmiddels is al weer een volgende generatie Riedel in de firma actief, de elfde vanaf het begin van de firma rond 1750.
Er zijn diverse nieuwe series, waaronder de Vinum en de O-serie, zonder steel. Maar allemaal uitgaand van het principe dat een bepaalde wijn een bepaalde vorm van het glas nodig heeft.
Zelf deed ik ooit een proeverij met drie soorten glazen: onze gewone wijnglazen, type Gildeglas, een serie machinaal gemaakte Bordeauxglazen van Riedel en een serie handgeblazen Bordeauxglazen van Riedel. Nico en ik kregen er blind wijn ingeschonken. We waren er 100% van overtuigd met drie verschillende wijnen te maken te hebben, waarbij de wijnen in de Riedelglazen krachtiger waren dan die in het gewone glas. Uiteindelijk bleek in alle glazen dezelfde wijn te bevatten, een grote Bordeaux.
We hebben momenteel drie soorten Riedelglazen in huis: voor Bordeaux, voor rode Bourgogne en voor Riesling. Als je dit soort dingen kunt bereiken met glas, dan ben je in mijn ogen toch een ware tovenaar. En je maakt mij niet wijs dat je dat in plastic kunt evenaren…..
Ruben Hamer zegt
Ik drink thuis met veel plezier uit het rieslingglas van Riedel. Riesling smaakt er echt beter in dan in onze 'gewone' Leonardoglazen, maar ik vind Riedel wel heel erg duur in vergelijking met andere (toch wel bekende) glazen, zoals Spiegelau (minstens 300% goedkoper).
Lizet Kruyff zegt
Komende zaterdag vanaf negen uur in de ochtend is hier weer rommelmarkt in Bruchem. Mocht je nog geen glas genoeg hebben…. welkom. Ik ga vroeg altijd even langs de kookboeken, maar vanaf 10.00 uur is hier koffie, later op de dag een 'glaasje' van het een of ander.
Bart "Have a nice wine today!" zegt
Zo'n blindproeverij in verschillende types glazen is inderdaad een "eyeopener". Schitterend dat je een lans breekt voor het betere glas. Mijn ervaring is dat restaurants hier nog dikwijls te weinig aandacht aan schenken.
Eén van mijn favoriete glazen is de spiegelau expert, prijs-kwaliteit een superglas en dan is het minder erg als er al eens eentje sneuvelt (wat met mijn onhandigheid meer dan eens voorvalt).
Theo zegt
Nieuwsgierig geworden door jouw artikel liep ik vandaag in Amsterdam een winkel binnen waar zij zowel de Sommeliers serie als de Vinum serie van Riedel hadden. Ik was diep onder de indruk van de Sommeliers serie; het flinterdunne kristal, het aanbod, de getoonde flexibiliteit van een glas en uiteraard de prijs. De serie Vinum lijkt een redelijk alternatief.
Heb jij argumenten om voor de een of de andere serie te kiezen?
Spiegelau heb ik bij toeval later ook gezien maar vormt voor mij geen alternatief.
Groetjes,
Theo
Mariëlla zegt
@Theo, nee, eerlijk gezegd niet. Wij hebben toendertijd onze eerste set glazen (Bordeaux) gekregen, en hebben later uit de Vinum-set bijgekocht (Riesling, Bourgogne). De prijs was voor ons zeker een argument, zeker met toen nog heel kleine kinderen in huis. We gebruiken ze ook lang niet altijd. Ze gaan bijvoorbeeld niet of nauwelijks mee de tuin in 😉
Ben benieuwd waar je voor gaat kiezen!
Anonymous zegt
Voor dagelijks gebruik hebben we hier van Spiegelau de grote Bordeaux glazen voor rood, en een maatje kleiner voor wit. Spiegelau voldoet, wat mij betreft, prima voor dat doel. Voor zover ik weet is Spiegelau een paar jaar geleden ook overgenomen door de firma Riedel.(!)
Sinds kort hebben we nu ook de Vinum Bordeaux van Riedel in huis. Prachtig, sierlijk glas! Ik heb er even over moeten nadenken, maar nu zijn ze er dan toch. De Sommelier serie laat ik wijselijk links liggen, en dat heeft alles met de prijs te maken. Misschien wordt ik ooit nog eens zo rijk, dat ik daar met een gerust hart uit zou durven drinken!
De vorm van de Riedel kelk is echter exact hetzelfde als die van onze grote glazen van Spiegelau. De steel is echter wat fijner bij Riedel, en ook is het glas zelf wat dunner. Het voelt ook wel wat 'koninklijker' aan wanneer er uit de Riedels gedronken wordt, en de wijn komt net even wat soepeler over de tong naar binnen rollen. Ik ben echter nog altijd een beetje nerveus als ze op tafel staan, en ook bij het spoelen, voor het geval dat er eentje breekt. Het zijn tenslotte geen Ikea glazen, toch?
Wat ik er maar mee wil aangeven is, dat bij dagelijks gebruik een glas dat qua tulpvorm voldoet aan de zogenaamde wetten voor een goed proefglas, ook best een tevreden wijndrinker op kan leveren.
Maar volgens mij denk jij daar precies zo over!
Rest mij nog een vraagje tot besluit. Heb jij mischien nog wat handige tips over het schoonhouden van je betere glaswerk?
Vriendelijke groet, en blijf vooral mensen inspireren met je blog,
Patrick uit Rotterdam.
Mariëlla zegt
@Patrick
Dank voor je lange reactie 😉 Wat betreft tips: niet anders dan dat ik ze nooit in de vaatwasser stop (die ik ook niet heb), en ze altijd met een linnendoek droog. In de kast zetten met de kelke naar boven, dus gewoon op zijn voet dus. Verder doe ik niets bijzonders. Soms wat opwrijven na wat langer verblijf in de kast!