Al dagen, weken, ligt het op mijn bureau. Ik kookte er al eens met veel succes uit, bladerde regelmatig verlekkerd door de recepten en bekeek de prachtige foto’s. Telkens vroeg ik me af: hoe kan ik nu eens de link tussen dit boek en wijn leggen? Helaas, tot op heden heb ik die link nog niet overtuigend genoeg bedacht. Want groenten combineren met wijn is best lastig! Op deze laatste dag van het jaar past aandacht voor dit boek echter heel goed: meer groente eten volgend jaar, met minder wijn erbij, dat is één van mijn goede voornemens 😉
Dit najaar verscheen van Janneke Vreugdenhil een heerlijk kookboek, I love groente. Zoals het persbericht schrijft: ‘… een ode aan groente in al zijn kleuren van de regenboog. Van de prachtig purperen aubergine tot fladderig frisgroene raapsteeltjes en van knalorange worteltjes tot de sappige blozende tomaat. [..] De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!’
Groente rocks zeker, ik zelf probeer steeds vaker te lunchen met groenten en peulvruchten. Het boek bevat 86 recepten voor alle mogelijke eetmomenten: lunch, diner, snack, dessert zelfs. Groente in de soep, de stoofpot, de salade; gefrituurd, gebakken, rauw, gekookt. Sommige recepten zijn overbekend, andere zijn nieuw en uitermate verrassend, zoals het recept waarbij een bloemkool fijngemalen wordt tot een soort van couscous (aanbevolen, zie pagina 118 voor de Bloemkooltabouleh!)
Enne, dan toch nog maar een wijntip erbij? Eerder deze week schonken we onszelf eens een Rivaner Trocken PUR in, van Weingut Jacoby-Mathy in Kinheim aan de Moezel. Die bleek veel te lekker voor dat ene glaasje dat we bij de lunch hadden willen nemen… Fris, opwekkend, met een heel licht fruitig zoetje, en vrolijk lichtvoetig. Perfect bij salades, bijvoorbeeld met peulvruchten, maar ook als apéritief bij een vissig hapje!
Janneke Vreugdenhil, I love groente, isbn 978 90 46815946, prijs € 19,95