• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gort, Bordeaux en de geschiedenis

26 december 2006 door Mariëlla Beukers

Hij moet het wel ontgelden hoor, die Ilja Gort. Perswijn kon het weer niet laten om in het laatste nummer een paar flinke katten naar onze vooruitgeschoven post in Bordeaux uit te delen. Flauw toch, om iemand vanwege zijn marketingsuccessen en markante snor voor rotte vis uit te maken. Ik vind zijn Tulipe-wijnen ook niet fantastisch, maar durf niets te zeggen over de andere wijn, Chateau de la Garde. Die ken ik niet en zou ik misschien eens moeten bestellen bij de Wijnbeurs.

Eigenlijk doet Gort niet veel anders dan wat de Nederlandse handelaren en ingenieurs in de zeventiende eeuw deden, bedacht ik me laatst. Krijgen we in Nederland niet genoeg wijn die wij als Nederlanders lekker vinden? Dan gaan we het toch zelf in het land waar het vandaan komt maken? Ik schreef er al eerder over: in de zeventiende eeuw kende Nederland zo’n grote behoefte aan zoete witte wijnen, dat ze zelf een stevige vinger in de Bordeauxse pap regelden. Wijnboeren werden overgehaald speciaal voor de Nederlandse markt te gaan boeren, moerassen in de Medoc werden drooggelegd om meer land voor wijnbouw te creëren (om het maar eens heel kort door de bocht te stellen).

En een van de bekendste wijnen uit het gebied was en is nog steeds de zoete Monbazillac. Deze dankt zijn populariteit in ons land aan Franse wijnbouwers die na de intrekking van het Edict van Nantes (1685: opheffing van de godsdienstvrijheid voor de protestanten in Frankrijk) naar Amsterdam vluchtten. Zij hadden toen al goede banden met Holland, vanwege de zoete wijnen die hier erg geliefd waren. In Amsterdam bouwden zij hun relatie met de wijngebieden waar ze vandaan kwamen verder uit en importeerden meer en meer zoete Monbazillac. In de negentiende eeuw stond er op de etiketten zelfs een kwaliteitsmerk: Marque Hollandaise. Ook nu nog kun je deze term zo af en toe tegenkomen op een fles.

Laat nou Ilja Gort zijn kasteeltje bezitten niet ver van Monbazillac, aan de rand van de door Nederlanders ook om andere redenen geliefde Dordogne-streek.

In zijn nieuwe boek Overleven als Gort in Frankrijk lezen we vanalles over dat leven in een van Frankrijk’s belangrijkste wijnstreken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek met een glimlach om de mond heb gelezen en dikwijls heb gedacht dat Gort inderdaad een gelukkig mens moet zijn. Wie wil er nu niet wijn maken in een prachtige historische streek en dan ook nog prijzen winnen met zijn wijnen? Bovendien verkopen die wijnen ook nog eens goed.

Die zeventiende-eeuwse handelaren moeten dezelfde gevoelens hebben gehad als Gort in zijn boek, denk ik dan, als zij weer eens in de streek op bezoek kwamen om de voorraden voor de winter te komen aanvullen. Even lekker weg uit ons koude kikkerlandje.

Gort schrijft enorm aanstekelijk én herkenbaar. Komt er een groep vreselijke Nederlandse toeristen aan de poort, duikt hij weg tussen de wijnstokken. Zou ik ook doen, eerlijk gezegd. Of dat verse croissantje bij het ontbijt waar hij zo van kan genieten: niets heerlijkers ook voor mij dan zo’n warm broodje te eten met een kopje thee erbij in de eerste stralen van de zon boven de bergkam, zittend voor je tent.

Is het een goed boek, kan ik het aanraden? Ach, het is maar wat je ermee wilt bereiken. Wil je iemand een boek geven over wijn: niet doen. Wil je een dierbare verrassen met een ‘lief’ boek tussendoor: doen, het perfecte geschenk. Ook als je niet van de wijnen van Gort gecharmeerd bent. En de geschiedenis zal leren of een blogger over een eeuw ook nog schrijft over die Nederlander in Bordeaux die wijnen maakte die het publiek in het thuisland graag dronk.

Ilja Gort, Overleven als Gort in Frankrijk, Tirion Uitgevers,
isbn-13 9789043909501, € 19,95

Categorie: Beleven Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    26 december 2006 om 23:01

    “Toevallig” heb ik Ilja Gort laatst eens mogen ontmoeten. En het is gewoon een hele vriendelijke man.
    Ik moest hem er nog wel even op attenderen om zijn petje op te zetten…..:-)

  2. Mariëlla zegt

    27 december 2006 om 10:09

    Die indruk maakt hij ook in zijn boek, Robèrt: een hele vriendelijke, aardige man.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in