• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Graham’s Declares the 2011 Vintage Port

15 april 2013 door Mariëlla Beukers

Grahams_2011_Label[Press release]

Graham’s is proud to announce the release of its 2011 Vintage Port. The Symington family, owners of Graham’s, believe in the outstanding quality of this wine, which is the fourth declaration in the last twelve years.

A combination of good winter rains, an ideal weather pattern immediately leading up to the vintage and perfect harvesting weather, set the scene for classic Vintage conditions. This culminated in the production of remarkable Vintage Ports with the potential to evolve superbly in bottle for many decades.

The Graham’s 2011 Vintage Port is quite exceptional and is the result of rigorous selection with only 8,000 cases bottled, a very restricted quantity, which is substantially lower than for many years. Of this, 7,000 cases will be in 75cl bottles.

Best wines from five Quintas
The Symington family have carefully chosen the very best wines from Graham’s five Upper Douro Quintas (vineyards), to make the 2011 Vintage Port. It is this ability to select wines from five great estates, situated in different locations and microclimates of this remarkable mountain vineyard region, which defines the quality of Graham’s 2011 Vintage Port. The lead component, amounting to just over one-third, comes from Graham’s historic property, Quinta dos Malvedos, with the remaining four Quintas of Tua, Lages, Vila Velha and Vale de Malhadas, making up the balance.

The perfectly ripened grapes were picked by hand in idyllic weather conditions and fermented in lagares (treading tanks). The total production in 2011 of these five Quintas was 1,454 pipes (88,855 cases) of Port, and following months of exhaustive tastings the family have selected just 131 pipes (8,000 cases) to release as Graham’s 2011 Vintage Port. Thus, the Graham’s 2011 is the sum of the very best wines made at these different Quintas, representing just 9% of their entire production.

Graham’s ‘The Stone Terraces’ 2011 Vintage Port
The Symington family have decided for the first time ever to offer alongside Graham’s classic Vintage Port, a very small bottling (250 cases, or 3,000 bottles) of Vintage Port drawn from two very special parcels of traditional stone-terraced vineyards at Quinta dos Malvedos. Accordingly, this wine has been named Graham’s ‘The Stone Terraces’ Vintage Port.

These two 18th century terraced vineyards have consistently produced extraordinary Ports. One of the two vineyard parcels was originally called ‘Port Arthur’ and has eleven schist stone terraces, ten of which have only a single row of vines on each. The other vineyard is known as Vinha dos Cardenhos and between them, the two parcels amount to a tiny fraction (1.8 hectares) of the Malvedos vineyard (89 hectares). The latter has a predominantly South-facing aspect, whereas the Port Arthur and Vinha dos Cardenhos vineyards are East-facing and North-facing. This is a very individual and distinct Vintage Port of extraordinary intensity and quality.

Categorie: Nieuws Tags: Graham's, port, Portugal, vintage 2011, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in