[Persbericht, wijnprofessionals]
Eind januari was de Franse stad Perpignan voor wijnen van de druivenrassen grenache en muscat even het centrum van de wereld. Het Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon (CIVR) organiseerde het 1e Internationale Concours Grenaches du Monde en de 5e Rencontres Mondiales du Muscat.
Internationaal Concours Grenaches du Monde
Aan de internationale wedstrijd met het thema Grenache deden zeven landen mee – Australië, Zuid-Afrika, Brazilië, Spanje, Frankrijk, Italië en Macedonië – met in totaal 364 ingezonden wijnen. De jury bestond uit 80 sommeliers, journalisten, bloggers, slijters en producenten uit 10 verschillende landen. Voor Nederland zat Lars Daniëls MV in de jury. Elk jurylid kreeg drie series van 6 tot 10 wijnen te proeven, gepresenteerd op kleur, appellatie en herkomst.
De mooiste Grenache komt uit Frankrijk
De internationale jury heeft negen Grand Gold medailles toegekend (wijnen met 92 – 100 punten), waarvan zeven voor Frankrijk: Rivesaltes (Vins Doux Naturels) van de wijnhuizen Château de Pena, Vignobles Dom Brial, Albera, Domaine Boudau en Domaine Rossignol, een Côtes du Rhône Villages (Domaine Le PlanVermeersch) en een Maury sec (Maison Lafage). Spanje volgt met Terra Alta en Roqueta Origen Comercial en Italië met Cannonau di Sardegna en Azienda Vinicola Attilio Contini. Voor een totaaloverzicht van de toegekende medailles, zie www.grenachesdumonde.com.
Droge Muscat, wijn van de toekomst
In alle regio’s waar de Muscatdruif aangeplant staat, wordt naast zoete ook droge Muscat gemaakt. Droge Muscat wint over de gehele linie sterk aan populariteit. Tijdens een conferentie gewijd aan dit thema werd voorzichtig geroepen dat Muscat wel eens een wijn van de toekomst zou kunnen zijn.
Zaken doen op de Rencontres Mondiales du Muscat
Met 56 producenten van Muscat van over de hele wereld, 77 importeurs uit 27 verschillende landen en 1500 zakelijke afspraken, stond de Rencontres Mondiales du Muscat geheel in het teken van zaken doen. Bedrijven uit de Languedoc-Roussillon, de Rhônevallei en Corsica kregen gezelschap van Griekse, Italiaanse, Spaanse, Australische, Braziliaanse en zelfs Uruguayse producenten van Muscat.