• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Groene wijn voor St. Patrick’s Day

16 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Sinds kort ben ik geabonneerd op Natalie McLean’s Newsletter. Deze week geeft zij een aantal ‘groene’ wijnen ter ere van St. Patrick’s Day. Officieel is dat op 15 maart, maar als je dit weekend toevallig in New York of een andere grote Amerikaanse stad bent, kun je nog genieten van de enorme parades ter ere van deze Ierse heilige. Traditioneel wordt natuurlijk bier of whisky gedronken, maar bij het Ierse pub-eten smaakt een glas ‘groene’ wijn ook prima.

Natalie McLean, een jonge Canadese wijnschrijfster met eigen populaire site en een aardig boek op haar naam, doelt daarbij op frisse, jonge wijnen met hoge zuren, zoals Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of Italiaanse Verdicchio. Bij gerechten als Shepherd’s Pie of Cabbage with corned beef (Groene kool met corned beef) lijken het me uitstekende combinaties, mijn eigen Herberg waardig. Volgend jaar met St. Patrick’s Day zullen we er eens aandacht aan besteden.

Zelf denk ik bij groene wijnen het eerst aan Welschriesling, de wijn waar ik vorige lente veel aandacht aan heb besteed. Vanavond ben ik de lente dan ook maar in stijl (en misschien wat te vroeg, als ik Erwin Krol mag geloven) begonnen: bij een groene salade van winterpostelein, kaas, ei, ui en dressing dronken we de laatste Welschriesling van vorig jaar, Pole Position 2005 van Willi Opitz, wijnmaker aan de Neusiedlersee in Oostenrijk. Een fantastisch frisse wijn met een geur van groene appels, slechts 11,5% alcohol en ook na ruim een jaar in de fles nog heerlijk drinkbaar.

Ben je op zoek naar lekkere terraswijnen voor binnenkort of geef je morgen een St. Patrick’s feestje en wil je geen Guiness of whisky serveren, denk dan eens aan een Welschriesling. Diverse importeurs van Oostenrijkse wijnen hebben ze in het assortiment. Je kunt op Wijnkronieken zoeken naar Welschriesling, maar ook de database van het Wijninformatiecentrum raadplegen. Tik in die database Welschriesling in en vindt alle importeurs die deze heerlijke voorjaarswijn in Nederland aanbieden. Ik ga zelf ook maar weer eens wat aanschaffen!

Categorie: En verder.... Tags: Oostenrijk, Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    17 maart 2007 om 22:51

    Die Pole Position van Willi Opitz? Is dat nog steeds een wijn van het F1-team McLaren?

  2. Mariëlla zegt

    18 maart 2007 om 11:04

    Hai Robèrt, of de wijn echt van het racing team is, geen idee. Er staat wel een raceauto op het etiket, en de naamgeving van de wijnen van Opitz heeft inderdaad met het McLaren-team te maken. Verder heb ik me er niet zo in verdiept.

  3. Robèrt zegt

    18 maart 2007 om 16:50

    Jaren geleden heb ik deze wijn gekocht voor een speciaal project van mijn.

    F1-Culinair, bij elke Formule-1 wedstrijd een specifieke maaltijd maken van het land waar gereden werd. Met de juiste wijnen uit elk land.

    Zo kwam ik voor Oostenrijk bij deze wijn terecht. Ik heb het dan over 2001 of 2002. Ik wist niet dat Formule-1 teams zolang trouw bleven aan een item.

    Mijn zoektocht naar elke “huiswijn” van alle teams wilde, helaas, niet vlotten.
    Het was leuk om zo diverse hobby’s te combineren. Eten, wijn, koken, Formule-1.

  4. Robèrt zegt

    18 maart 2007 om 16:52

    Kijk voor dat Formule-1-Culinair maar even op mijn oude site.

    Zie: http://home.planet.nl/~robert.koopman/

  5. remy zegt

    17 maart 2010 om 17:40

    Beste Marielle, st.Patrick`s day is op 17 maart.

    mvg Remy Tolk
    http://www.twitter.com/gastheerschap
    http://www.gastheerschap.com

  6. Mariëlla zegt

    17 maart 2010 om 17:50

    Klopt Remy, ik zat fout in 2007. Ik denk dat de parade in New York op 15 maart gehouden is. Anders weet ik ook niet hoe ik aan die foute datum kwam…

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in