Het was er donker en iets vochtig, met volop geluiden; een beetje alsof je de jungle betrad. En voor de beginnende wijnliefhebber moet het ook wel een beetje zo aangevoeld hebben: een jungle van 50 heel verschillende wijnhandelaren, rijp en groen. Kleine importeurs met grootse wijnen, en kleine importeurs met in ieder geval de aspiratie om grootse wijnen te schenken. Allemaal verzameld in de Showkas van De Arendshoeve in Aalsmeerderbrug, onder de rook van Schiphol. In een grote cirkel stonden de importeurs in de kas, en lieten er twee dagen lang hun soms zeer bijzondere wijnen aan het (vak)publiek proeven.
Veel nieuwkomers
Wat korte impressies van een inmiddels jaarlijkse proeverij die ik vooral gebruik om te kijken wat er aan nieuwe, bijzondere wijnen in Nederland te koop is. Nog voordat ik mij afgelopen zondag in het gewoel stortte, waren me thuis, bij het bestuderen van de lijst met aanwezige wijnimporteurs, een paar dingen opgevallen.
Bijvoorbeeld: van diegenen die er vorig jaar waren, was nu lang niet iedereen aanwezig. Veel (voor mij) volledig nieuwe namen kwam ik tegen, samen met een aantal dat al wel in de Rainbow Wijngids had gestaan maar nog niet eerder op Grootse wijnen acte-de-présence had gegeven. Het aantal kleine importeurs / wijnwebwinkels in ons land stijgt dus nog steeds. Ieder jaar komen er weer meer wijnliefhebbers bij die wijnen naar Nederland willen halen uit hun favoriete vakantieland, het land van hun levenspartner of het land waar één van hun ouders is geboren.
Frankrijk en Italië dominant
Een andere observatie: net als in de Rainbow Wijngids overheersen de wijnen uit Frankrijk en Italië. Op aanzienlijke afstand volgen wijnen uit Spanje, Oostenrijk en Duitsland, waarna nog een hele reeks van exotischer wijnstreken aan bod komt (denk aan India, Kroatië, Tsjechië en zelfs Nederland). De nieuwe wereld is er ook, met een enkeling die Zuid-Afrikaans op de tafel heeft staan; daarnaast trof ik een paar flessen Australisch en zelfs wat Canadees.
Tot slot viel me nog een opvallende tweedeling op: importeurs met een inmiddels grote staat van dienst (ik noem geen namen, maar de kenner weet vast wie ik bedoel) staan er naast importeurs die nog maar net hun eerste flessen uit het gebied van hun keuze naar Nederland hebben gehaald, soms zonder veel wijnkennis. Dit zegt iets over de proeverij en over de Nederlandse wijnwereld, maar wat precies kan ik nog niet onder woorden brengen… Misschien lokt het een discussie uit? Graag!
Nieuwe adresjes
Ik koos er dit jaar voor niet op bezoek te gaan bij bekende wijnwinkels, maar eens wat nieuwe adressen te gaan verkennen. En dan vooral ook adressen met wijnen uit wat minder gangbare wijnlanden. Bijvoorbeeld bij Château Het Loo, waar ik over de mail al contact mee had gehad. Aangenaam verrast door de hoge kwaliteit was ik door de Rizling 2009 van Bolfan, uit Kroatië, of de hoogalcoholische rariteiten van Weingut JbN, Burgenland, Oostenrijk: Rosolo Babbino Caro van 19% en Rosolo Senza Rancor van 16,5%, beide van ingedroogde rode druiven en zonder versterking. Alledrie waren het wijnen met een verhaal, van uitstekende kwaliteit. Voor dit assortiment zie ik goede kansen, net als voor de zeer vriendelijke geprijsde Oostenrijkers van importeur De Kelder van de Coningh. Eigenaar Jan Veldhoen komt zijn leven lang al in de streek Burgenland-Seewinkel, en besloot in 2010 de wijnen waar hij zo dol op is maar eens professioneel naar Nederland te gaan halen. Ik proefde bij hem bijvoorbeeld een heerlijke rosé 2010 van Seewinkelhof Salzl, een stevige Welschriesling 2011 van Weingut Robert Keringer en een prachtige Grüner Veltliner Trockenbeerenauslese 2006 van datzelfde wijngoed.
Bij deze twee wijnwinkels zal de schaarsheid van het gebodene in hun voordeel werken, vermoed ik . Wijn uit Kroatië zie je nog nauwelijks, en de geboden wijnstijl sluit bovendien aan bij wat we gewend zijn. Wijnen uit Oostenrijk zijn weliswaar bekender, maar nog niet zo dat je ze overal aantreft, en al helemaal niet buiten de horeca (helaas). Hiervoor willen mensen waarschijnlijk nog wel iets meer betalen.
Wijnen uit Granada en Tsjechië
Iets lastiger wordt dat voor Granada Wijnen, dat wijn uit het Spaanse Granada importeert. Hoewel sommige van hun wijnen een prachtig verhaal hebben, dat ook met verve door de aanwezige wijnmaker Juan Palomar van Dominio Buenavista werd uitgedragen, is de prijs-kwaliteitverhouding hier lastiger. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geweldig dat de wijnen uit Granada in Nederland verkrijgbaar zijn, en de rode Guindalera van wijnhuis Calvente of de rode Nolados en witte Veleta (van bijzondere druivenras vijiriega) van Dominio Buenavista zijn zeker de moeite waard. Maar kunnen ze de concurrentie aan met wijnen uit andere delen van Spanje die én goedkoper én vaak makkelijker drinkbaar zijn? Ik denk het niet, maar aan de andere kant: misschien hoeft dat ook helemaal niet, zolang de kleine importeurs er gewoon lol in hebben deze wijnen naar Nederland te halen, zonder dat ze er rijk van willen worden!
Ook een lastige voor de Nederlandse markt zijn de Tsjechische wijnen. Vorig jaar en dit jaar maakte ik al kennis met twee importeurs, op Grootse wijnen was een derde speler op dit veld aanwezig, Moravino. De Welschriesling van Vinselekt Michlovsky, uit Zuid-Moravië, was precies zoals ik me goede Welschrieslings uit het gebied herinner. Dit is de druif die volgens mij potentieel heeft in Moravië, vooral voor de export. Maar nog spannender was eigenlijk de Malverina 2009, een wijn van een nieuw druivenras ontwikkeld in Tsjechië zelf. De brochure meldt zelfs dat malverina speciaal is ontwikkeld om biologisch te kunnen produceren. Een forse claim, die ik nog maar eens verder moet bestuderen. De wijn was in ieder geval opvallend goed en deed wat Italiaans aan (denk ribolla gialla, of misschien zelfs wat Zuid-Italiaans…) Maar of ze gaan aanslaan bij het Nederlandse publiek? Ik betwijfel het.
Proefgroepjes
Vandaag sprak ik iemand die vooral veel verkoopt aan proefgroepjes. Dat zou voor de wijnen uit Granada en Tsjechië ook wel eens een goede doelgroep kunnen zijn: proefgroepjes, vinologen, vinologen-in-spe etc… Het is een groeiende groep, dus ook een markt (zie het een heel kleine…).
Al met al bood Grootse wijnen me dit keer weer veel nieuws en heb ik weer een aardige update van de stand van de Nederlandse niche-import. Maar het meest genoten heb ik toch van een wijn die ik al vaker proefde: de Buchertberg Weiss van wijnmaker Gottfried Lamprecht uit Steiermark, geïmporteerd door Good Grapes. Terugkomen bij oude bekende wijnen biedt meestal net zo veel plezier als het ontdekken van nieuwe flessen!
Een fotoimpressie van Grootse wijnen 2012 tref je op Facebook.
Iwan Ridder zegt
Dank voor je leuke stuk, met veel plezier gelezen! En over de Tsjechische wijnen… op 27 mei ben je van harte welkom op de proeverij van onze nieuwe Tsjechische wijnboer waarvan ik de naam nog even geheim houd 😉 Over kwaliteit gesproken…
jan Veldhoen zegt
Dank voor de lovende woorden, die komen geheel toe aan de wijnmakers. Ik zal deze doorgeven